четвер, 20 березня 2014 12:43

Експерт розповів, чим обернеться велика торговельна війна Росії проти України

Експерт розповів, чим обернеться велика торговельна війна Росії проти України
Володимир Лановий. Фото: bsbank.dp.ua

Блокада української продукції на російській митниці завдаватиме українській економіці 100-200 млн грн втрат щодня.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав колишній міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, коментуючи повне закриття Росією своїх кордонів для української продукції.

Він прогнозує: якщо блокада триватиме, деякі українські фірми можуть збанкрутувати. За його словами, насамперед це стосується підприємств харчової промисловості, важкого машинобудування, які постачають обладнання для металургійних заводів, атомних станцій Росії. Також Росія може відмовитись від українських труб, прогнозує експерт.

"Росія давно вже не керується економічними аргументами. Вони прекрасно розуміють, що без наших металоконструкцій не зможуть функціонувати російські підприємства. Російський споживач постраждає від того, що на ринку не буде українських дешевих продуктів. Росія закуповуватиме дорожчі - з Польщі й Німеччини. Повністю все не перекриють. Заблокували огірки? Але полуницю пропустять, бо більше її завозити немає звідки. Росія не вирощує цю ягоду в достатній кількості", - зауважив Лановий.

Економіст прогнозує масові скорочення на українських підприємствах через збитки.

"Ми повинні усвідомити, що кримська криза протримається стільки, скільки буде існувати режим Путіна. До цього треба бути готовими. Наші олігархи звикли до накопичення капіталу, тому скорочуватимуть виробництво. Але, можливо, європейці куплять наші комплекси і модернізують їх. Великі сільськогосподарські холдинги повинні розділитись і працювати по фермерському типу", - переконаний економіст.

Нагадаємо, 19 березня, о 22:00 за українським часом Росія повністю закрила свої кордони для української продукції.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чим обернеться велика торговельна війна Росії проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі