Українське вершкове масло не містить пальмовий жир.
"Масло, яке купуємо у магазині - це суміш молочного жиру і води. По-науковому - це емульсія, де вода є дисперсною фазою, а жир - дисперсійним середовищем. Масло збивається з вершків, які відбирають з цільного молока. Воду не додають спеціально, вона переходить з вершків", - написав у Facebook український бізнесмен Олександр Деркач.
Він зауважив, що цифри 69, 73, 82,5 на пачці - це відсоткова кількість молочного жиру в маслі. Інші відсотки - це не рослинний жир, а просто вода з невеликою кількістю сухих речовин у межах 1,5-2,5%.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, які найбільше подорожчали за рік
Масло з ринку виготовляють за тим же принципом, що й на заводі.
"Чим більше в маслі жиру, тим воно пластичніше. Масло з великою кількістю води кришиться. В Україні найпопулярніше звичайне солодко-вершкове масло. Воно виробляється з натурального молока без добавок. На Заході більше люблять підсолене масло — воно пластичніше", - додав експерт.
Деркач наголосив, що влітку в аналізі масла можна виявити молекули рослинних жирів через харчування корів свіжою травою.
Із 11 по 20 листопада суттєво подорожчало вершкове масло. Ціна зросла на 1,5 грн на кілограмі, або майже на 1%. Тепер масло коштує в середньому 160 грн за один кг. Водночас, світова тенденція – це здешевлення вершкового масла. За листопад ціна на масло в ЄС знизилась на 7%.
Коментарі