четвер, 21 грудня 2017 21:10

5 продуктів, які найбільше подорожчали за рік

5 продуктів, які найбільше подорожчали за рік
Свинина, як і сало, подорожчала через скорочення поголів'я та африканську чуму свиней. Фото: Агрополіт

Упродовж 2017 року спостерігалося подорожчання майже всіх продуктів в Україні. Щоправда, незначно дорожчала соняшникова олія. Всього на 1%. Почала дешевшати гречка і цукор. Так, кілограм крупи у магазинах коштує менше 20 грн.

Gazeta.ua спільно з директором асоціації постачальників торговельних мереж Олексієм Дорошенко склали топ-5 продуктів, які найбільше подорожчали за рік.

Перше місце за темпами зростання ціни посіло сало. Станом на 10 грудня ціна продукту рекордно зросла на 68%. У столиці за кілограм сала доведеться заплатити близько 120 грн. Найнижчі ціни у Рівненській, Чернівецькій, Черкаській областях. Там, його вартість менше 52 грн за кг. Все частіше на прилавках магазинів можна побачити імпортоване сало з Польщі.

Друге місце займає морква — 64%. За рік вона подорожчала на 2,5 грн. Відтепер коштує майже 6,4 грн за кг.

Далі йде буряк. Він подорожчав на 2 грн. Так, за кілограм овочів просять в середньому 5,6 грн. Попри це, буряк дешевший, ніж у Польщі.

"Вартість моркви та буряка зростала в багатьох країнах Європи. Україна не виключення. Оскільки рівень українських цін підтягується до рівня цін у Польщі і країнах ЄС. Однак овочі в Україні дорожчали швидше у 3 рази", - наголошує Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 січня український шоколад робитимуть по-новому

Четверту сходинку по темпам зростання ціни займає свинина. Вона подорожчала на 42%.

"У жовтні та листопаді спостерігалася тенденція здешевлення продукту. У грудні ціна на свинину стабілізувалася. Так, в середньому кілограм продукту коштує 98 гривень. Головним чином, свинина, як і сало, подорожчала через скорочення поголів'я та африканську чуму свиней", - каже експерт.

У січні-лютому ціна на свинину виросте ще на 2-3%.

За рік яловичина додала у ціні 34%. Кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 113 грн. Це на 29 грн більше, ніж було раніше.

"50% яловичини завозимо із закордону. Адже поголів'я корів в Україні промислово скорочується чи просто не зростає. Водночас скорочується і попит на продукт. Якщо попит буде більшим, то ціна зростатиме ще активніше", - підсумував Дорошенко.

В Україні фрукти дорожчі на 17%, ніж у Польщі. Так, зокрема, середня ціна в нашій країні становить 45 грн за кг. Тоді як у сусідів – 30,9 грн за кг. За кілограм мандаринів в Україні у середньому доведеться заплатити 30 грн. У Польщі вони коштують 26,1 грн за кг. Щоправда, банани у Польщі дорожчі, ніж в Україні. Їхня вартість 30,9 грн за кг і 29 грн за кг, відповідно.

Зараз ви читаєте новину «5 продуктів, які найбільше подорожчали за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі