середа, 19 червня 2013 17:55

Експерт не радить купувати привізний чорнозем: На новому місці не родитиме

Експерт не радить купувати привізний чорнозем: На новому місці не родитиме
Чорнозем "працює" лише на тому місці, де він лежить. Фото: corruptua.org

Останнім часом в Україні почастішали випадки крадіжки чорнозему, коли його екскаваторами знімають з одного місця і вивозять на продаж. Інтернет рясніє оголошеннями про продаж чорнозему.

Проте заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк переконаний, що в новому місці чорнозем не принесе очікуваної користі у вигляді підвищення родючості грунту.

Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

- Чи можна знімати чорнозем на продаж?

- Чорнозем - це не хімічна речовина чи будматеріал. Це середовище існування великої кількості живих організмів. Підтримуватися він може, лише якщо його структура є непорушною. Це не субстанція, яку можна заново перемішати і заново насипати. Якщо структура порушується - навіть в тому новому місці, куди його привезуть, він буде набагато сильніше піддаватися ерозії. І там, де його забрали, і там, куди його привезли, він зруйнується і ніякої користі для рослин, що там ростуть, не буде. Крім того, зняття родючого шару ґрунту - це порушення законодавства про охорону земель.

- Чому ж тоді так багато оголошень про продаж чорнозему?

- Це швидкий спосіб заробити гроші. Крім того, багато людей, потенційних покупців, не знають, що чорнозем "працює" лише на тому місці, де він лежить.

- Як утворюється чорнозем?

- Чорнозем формується, коли відмирають та розкладаються степові й лучні рослини. На півдні України були 1,5-метрові шари чорнозему, які сформувались за 5-9 тисяч років. В 50-х роках минулого століття їх почали активно розорювати, і тепер вони знищені. На їх відновлення треба тисячі років. Чорнозем накопичується, лише якщо ділянку не орати.

- Але як можна не орати весь південь України лише заради того, щоб зберегти чорнозем?

- Природа побудована для всіх живих організмів, а не лише для сільського господарства. Природа не планувала чорноземи, щоб на них садити рослини. Можна було б хоча б частину орних земель вивести з обробітку і віддати під пасовища. Випас худоби в степовій зоні відповідає кліматичних і рослинним умовам.

- Яка буде користь від чорнозему, якщо його не обробляти?

- В ньому відкладається вуглець, який рослини завдяки фотосинтезу забирають з повітря.

Велика кількість вуглецю в атмосфері є причиною зміни клімату. Особливо цей рік дуже добре показує, який в нас став нестабільний клімат. Якби по максимуму повиводити з обробітку землі з чорноземом, щоб рослини могли накопичувати вуглець, це був би прекрасний шлях для зменшення його в атмосфері.

- Як можна захищати родючий шар грунту?

- Можна зменшити темп його втрати. Відновити мережу полезахисних лісосмуг, які затримують вітер і не дають здувати чорнозем.

Зараз ви читаєте новину «Експерт не радить купувати привізний чорнозем: На новому місці не родитиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі