четвер, 29 листопада 2012 16:00

Експерт назвав п'ять заходів, які врятують економіку України

Експерт назвав п'ять заходів, які врятують економіку України
Фото: radiosvoboda.org

Негативний влив на економіку України зараз мають як зовнішні, так і внутрішні чинники. Їх можна подолати, провівши роботу в п'яти напрямках.

Про це розповів директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський у ефірі "Ера-FM".

"Перше гальмо - це проблеми зі світовою кон'юнктурою. Якщо подивитися, як вибудовується траєкторія нашого внутрішнього валового продукту і поставити поруч динаміку цін на наші основні експортні товари, то дійсно рівень кореляції отримаємо дуже високий. Українська економіка дуже залежна від світової", - сказав Бураковський.

Говорячи про внутрішні проблеми, він зазначив:

"Думаю, що сьогодні для всіх є очевидним: подолати проблеми, які маємо, можемо лише через підвищення економічної активності. Це ліберальний прогнозований підприємницький клімат. Крім підприємців ніхто не створює додаткову вартість і податки".

Для вирішення економічних проблем експерт запропонував, по-перше, переглянути пріоритети державних витрат.

"Дефіцит державного бюджету формується за рахунок того, що ми не добираємо грошей і хочемо витрачати їх на витрати, які не можемо профінансувати", - зазначив Бураковський.

Він наголосив на необхідності продовжувати пенсійну реформу.

"Ми загальмували на двох моментах: підвищили пенсійний вік і змінили систему нарахування пенсій, але на сьогоднішній день Пенсійний фонд не зможе прожити без трансферту від державного бюджету", - розповів Бураковський.

Фахівець порадив навести лад у системі державних закупівель.

"Це колосальні гроші, які використовуються м'яко кажучи неефективно. За умов обмеженості коштів неефективне використання грошей та корупція - занадто велика розкіш", - вважає Бураковський.

Він зауважив також необхідність прийняття дуже жорсткого закону про надання державної допомоги.

Крім того, сказав експерт, необхідна зміна методики бюджетування.

"Ми бюджет робимо на один рік, тому намагаємося вирішити всі питання в межах року, бо потім не зрозуміло: будуть гроші чи не будуть. Давно вже треба робити перехід на середньострокове планування", - підсумував Бураковський.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав п'ять заходів, які врятують економіку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі