субота, 30 червня 2018 10:30

Два роки тому в Україні запрацював Uber: чому проти компанії протестують у світі

"У Києві запрацював Uber. Зранку затестував додаток на своєму мобільному. Радий вітати в Україні сервіс світового масштабу", - два роки тому написав у Facebook прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

30 червня 2016 року Київ став першим містом в Україні, де запустили сервіс виклику таксі Uber. Протягом 2017 року він запрацював в Одесі, Львові, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі та Вінниці. Україна стала 68 країною, яка співпрацює з Uber. Сервіс доступний у понад 400 містах світу. У грудні 2017 року його капіталізація становила $48 млрд.

Автор: lustrum.com.ua
  Знайти машину можна через мобільний додаток Uber.
Знайти машину можна через мобільний додаток Uber.

Uber заснували у 2009 році. Компанія починала свою діяльність як елітна послуга у Сан-Франциско. Сьогодні, щоб скористатися перевагами сервісу необхідно завантажити додаток на смартфон та зареєструвати власний акаунт. Для цього потрібен номер телефона та банківська картка. Останнє - обов'язкова умова, адже всі платежі в системі є безготівковими.

Через додаток можна побачити, чи є вільні машини поблизу і через скільки хвилин вони зможуть доїхати до вас. Вартість поїздки автоматично розраховується і списується з картки. При чому Uber сам визначає тариф. Клієнт чи водій не можуть вплинути на нього. Мінімальна вартість поїздки – 40 грн. Подача обійдеться у 25 грн. Далі ціна розраховується як сума за відстань (1 км – 4,5 грн) та час (1 хв – 40 коп.). Тарифи зростають у години пік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили бота, який шукає найдешевші поїздки на Uber-таксі

Щоб стати водієм Uber, потрібно надати до сервісу посвідчення водія, копію паспорту, чинний поліс автоцивілки, свідоцтво про реєстрацію авто, довідку про відсутність судимості, фотографію автомобіля та салону. Крім того, потрібно отримати ліцензію на право перевезення пасажирів. Робота в Uber - це фріланс. Водії працюють, коли їм зручно.

Водночас проти Uber у світі прокотилася хвиля протестів. Профспілки водіїв таксі скаржиться на недобросовісну конкуренцію сервісу. У Варшаві автомобілі компанії облили невідомою речовиною. У Чилі таксисти заблокували головну дорогу до центрального аеропорту. У гігантському заторі від серцевого нападу загинула людина. Через складнощі з рухом деякі авіакомпанії відклали свої рейси.

Автор: tsn.ua
  У Чилі таксисти заблокували головну дорогу до центрального аеропорту. У гігантському заторі від серцевого нападу загинула людина.
У Чилі таксисти заблокували головну дорогу до центрального аеропорту. У гігантському заторі від серцевого нападу загинула людина.

21 листопада 2017 року на $9 млн Uber оштрафувала влада американського штату Колорадо. Служба приймала на роботу водіїв без права перебувати за кермом. 29 листопада у Мадриді пройшла багатотисячна акція протесту іспанських профспілок проти служби таксі. Звичайні таксисти обурювалися, що водії Uber можуть працювати з дозволом за 35 євро, а не 150 тис. як вони.

Сервіс таксі Uber заборонили в Ізраїлі та Італії. Водночас компанія на 15 місяців подовжила ліцензію на роботу в Лондоні. Щоправда для цього їй довелося внести зміни у додаток для водіїв. Таксистам заборонили працювати більше 10 год. поспіль.

Автор: marker.ua
  Вартість поїздки автоматично розраховується і списується з картки. При чому Uber сам визначає тариф. Клієнт чи водій не можуть вплинути на нього.
Вартість поїздки автоматично розраховується і списується з картки. При чому Uber сам визначає тариф. Клієнт чи водій не можуть вплинути на нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У викраденні даних Uber підозрюють російських хакерів

Водночас минулого року представники Uber офіційно заявили про те, що в жовтні 2016-го база даних компанії була зламана. Зловмисники отримали доступ до конфіденційних даних 57 млн користувачів сервісу з усього світу. У США та Великій Британії почали розслідувати інцидент.

З 2016 року Uber проводить випробування безпілотних автомобілів — без водіїв за кермом. Так, у березні 2018-го у передмісті столиці штату Арізона безпілотна машина Uber збила на смерть жінку. Зіткнення сталося, коли вона переходила дорогу в недозволеному місці.

Зараз ви читаєте новину «Два роки тому в Україні запрацював Uber: чому проти компанії протестують у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі