пʼятниця, 14 червня 2024 18:30

Донори взяли курс на "зелений перехід" та на децентралізацію - експертка

Донори взяли курс на "зелений перехід" та на децентралізацію - експертка
Фото: Sebastian Ganso / Pixabay

Партнери з відновлення України не обговорювали кадрові питання на публічних заходах Берлінської конференції. Про це Gazeta.ua розповіла співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості, експертка Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.

За її словами, натомість акцент був на двосторонню співпрацю з громадами, з різними українськими містами. Цьому сприяло, що на конференції були не лише представники українського уряду, центральної влади, але й місцеве самоврядування, лідери міст, представники територіальних громад.

"Конференція продемонструвала сфокусованість в тому числі на підтримці низки децентралізаційних рішень. Зокрема, йдеться про ініціативи, спрямовані не тільки на центральний уряд, на загальну політику відновлення, але ще й на локальні політики, місцеві громади", - наголосила експертка.

Надалі цей тренд матиме вияв у конкретних інвестиційних проєктах, чимало з них, очікується, будуть оприлюднені найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На конференції з відновлення України не було ключових українських посадовців

Ще один важливий тренд конференції - узгодженість з пріоритетами Євросоюзу. Наприклад, "зелений перехід" в енергетиці, диверсифікація джерел постачання тощо.

Це не тільки інфраструктурні проєкти, - це конкретні стартапи, цифрові інновації, реалізація котрих відбуватиметься паралельно з прогресом у євроінтеграції України.

"Тобто, відновлення нашої країни одночасно стане інструментом євроінтеграції", - наголосила Тищенко.

З огляду на робочу атмосферу, підкріплену здоровим реалізмом, котра панувала на конференції, можна очікувати початку реалізації проєктів уже наприкінці поточного місяця.

Внаслідок російських ударів в Україні знищено 9 ГВт потужностей електроенергетики, тобто близько половини енергетичних потреб України.

Зараз ви читаєте новину «Донори взяли курс на "зелений перехід" та на децентралізацію - експертка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі