вівторок, 11 червня 2013 09:21

"Донбасенерго" та 6 обленерго хочуть продати за 4 мільярди

"Донбасенерго" та 6 обленерго хочуть продати за 4 мільярди
Олександр Рябченко: Приватизація 6 обленерго і "Донбасенерго" в 2013 році може принести близько 4 млрд грн. Фото: radiosvoboda.org

Фонд державного майна (ФДМ) планує отримати в 2013 році за рахунок приватизації контрольних пакетів акцій шести обласних енергопостачальних компаній та енергогенеруючої компанії ПАТ "Донбасенерго" близько 4 млрд грн.

Про це журналістам повідомив голова ФДМ Олександр Рябченко.

"Це сім об'єктів з "Донбссенерго", але без "Центренерго". Це найдорожча компанія, з тих, що є (у держави), але через пожежу на Вуглегірської ТЕС вона поки не виставляється", - сказав він.

Рябченко пояснив, що "Донбссенерго", після того як три з п'яти її теплових електростанцій на початку минулого десятиліття були продані і пізніше опинилися в приватній "Східенерго", не можна порівнювати з іншими енергогенеруючими компаніями. За оцінками глави Фонду, можлива ціна продажу "Донбасенерго" - менше 1 млрд грн.

Рябченко додав, що найбільш дорогі об'єкти з обленерго - АК "Харків-" і ВАТ "Запоріжжяобленерго".

"Найдорожчий об'єкт - це "Харківобленерго". Я не впевнений, що його хтось купить", - сказав глава ФДМ, але не став називати орієнтовну ціну окремих компаній.

У цілому він зазначив, що традиційно основною причиною можливого недовиконання бюджетного плану приватизації, який на цей рік встановлено в обсязі 10,9 млрд грн, є нестача об'єктів для продажу.

"Якщо нам будуть передані на приватизацію об'єкти на 10 млрд грн або 20 млрд грн, ми всі їх продамо. Ми оптимісти, і розраховуємо, що об'єкти надійдуть", - заявив Рябченко.

Нагадаємо, ФДМ планує в серпні оголосити конкурс з продажу 60,7% "Донбасенерго" і виставити на біржові торги 5%-ві пакети ПАТ "Миколаївобленерго", "Харківобленерго" та ПАТ "Хмельницькобленерго".

У вересні мають бути оголошені біржові торги з продажу 46% акцій ПАТ "Черкасиобленерго" і відкриті конкурси з продажу 50,9% акцій ПАТ "Тернопільобленерго", 60,25% ВАТ "Запоріжжяобленерго", 60% "Харківобленерго", 65% "Миколаївобленерго ", 65% "Хмельницькобленерго" і 75% ПАТ "Волиньобленерго".

Надходження від приватизації в 2012 році склав 6,76 млрд грн при початковому плані 10 млрд грн, у грудні зменшеному до 7 млрд грн, і в основному їх забезпечила продаж енергокомпаній. У січні-травні поточного року приватизація принесла держбюджету 34,33 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Донбасенерго" та 6 обленерго хочуть продати за 4 мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі