субота, 27 жовтня 2012 08:11

"Додаткові кошти українці вкладають у валюту. Бо немає довіри до нинішньої влади"

"Додаткові кошти українці вкладають у валюту. Бо немає довіри до нинішньої влади"
Економіка не має достатньо грошей, щоб розвиватися, наголошує Олександр Сугоняко Фото: finance.liga.net

Якби у банків на рахунках перед вересневою лихоманкою з гривнею не з'явилося додаткових 10 мільярдів гривень, такої шарпанини не було б. Ніякі спекулянти нічого не зробили б. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

"Національний банк експериментував, надавши банкам надлишкові кошти. Куди вони пішли? На валюту. Сьогодні на рахунках банків 22 мільярди гривень. Перед падінням курсу було 16, а НБУ підняв до 26. Різниця пішла на купівлю долара. І сьогодні його курс повзе вгору. Щойно в банків і в простих людей з'являються додаткові кошти, вони вкладають їх у валюту. Бо немає довіри до нинішньої влади, до того, що вона й далі триматиме курс гривні", - наголосив він.

За словами Сугоняки, гроші банкам дають через те, що НБУ з жовтня 2011-го стискає ліквідність.

"У банків зменшується кількість обігових грошей. Так виникають дуже високі ціни на позики. Відповідно, банки майже нічого не кредитують. Щоб вони хоч щось кредитували, регулятор надав їм кошти. По суті, НБУ штучно не допускав цих грошей, щоб тримати інфляцію та курс гривні. Але все ж видно. Якщо інфляція 0 відсотків, ставка за депозитами чи кредитами має бути мінімальна. Але ми маємо інфляції 0 відсотків, а ставки – 23–25! Це свідчить про дефіцит гривні. Вона недоступна. Економіка не має достатньо грошей, щоб розвиватися", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄБРР попередив Україну про високий ризик девальвації гривні

Повне інтерв'ю з Олександром Сугоняком читайте у журналі "Країна" № 41 (144) за 25 жовтня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Додаткові кошти українці вкладають у валюту. Бо немає довіри до нинішньої влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі