пʼятниця, 07 серпня 2020 09:53

Директор газопостачальної компанії Нафтогаз пояснив, чому ціна на газ не буде рости

Директор газопостачальної компанії Нафтогаз пояснив, чому ціна на газ не буде рости
Директор ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" Максим Рабинович: "Ніякого подорожчання газу до 30 гр/куб.м не буде". Фото: delo.ua

Ціна на ринку газу для населення визначається балансом попиту і пропозиції і завдяки дуже високим накопиченим запасам газу в Україні та Європі її значне зростання в цьому сезоні малоймовірне.

Так вважає директор ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" Максим Рабинович.

"У підземних сховищах газу зараз приблизно 22 млрд куб газу. В Європі ПСГ заповнені більш ніж на 86%, а в деяких країнах - вже понад 90%. Не буде ціна супервисокою, якщо на ринку багато газу. Але ціна буде змінюватися", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Рабинович уточнив, що перехід на ринкове ціноутворення газу для населення стався ще з січня і припав на період обвалу цін через кризові явища на світовому газовому ринку, що дозволило людям не переплачувати за газ.

Глава газопостачальної "дочки" НАК "Нафтогаз України" нагадав, що ще недавно ціна на газ для населення становила 8,55 грн/куб. м. (на серпень цього року ЦПК встановила ціну 3,24 грн/куб. м).

"Зараз ринок потроху відновлює свої сезонні ритми. Ціна на блакитне паливо ближче до осені завжди росла і в цьому сезоні буде рости. Ближче до зими, швидше за все, ціни піднімуться. Але ніяких 30+ грн/куб.м не буде", - підкреслив Рабинович.

За його словами, ринок дозволяє захистити споживача від зростання цін вже зараз, зокрема, ГПК "Нафтогаз України" на днях запустить новий тариф "Річний" з фіксованою ціною 4,73 грн/куб. м, який стане страховкою для клієнтів, які не хочуть взимку платити за газ більше.

"Так, будуть періоди, коли газ на ринку буде коштувати трохи дешевше, ніж закладено в річний тариф, але будуть періоди - коли газ на ринку буде дорожчати. ​​Вже дуже скоро ми запустимо також низку депозитних газових пропозицій", - зазначив директор.

ЦПК "Нафтогаз" є підрозділом однойменної групи. У сферу діяльності ЦПК на сьогодні входять поставки газу і електроенергії побутовим споживачам та бізнесу.

Нагадаємо, з 1 серпня, після скасування ПСО, Нафтогаз запропонував усім бажаючим купувати газ українського виробництва (АТ "Укргазвидобування") для поставок населенню. Оптова ціна НАК "Нафтогаз" для поставки побутовим споживачам в рамках спецобов'язків і ціна продажу ЦПК "Нафтогаз" побутовим клієнтам: НАК ЦПК 2020 рік грн/куб. м (з ПДВ і без доставки), січень - 5,58 - 5,87, лютий 4,74 - 5,01, березень 4,08 - 4,33, квітень 3,48 - 3,71, травень 2,73 - 2,95, червень 2,57 - 2,78, липень - 2,76 - 2,97 серпень *3,24.

Зараз ви читаєте новину «Директор газопостачальної компанії Нафтогаз пояснив, чому ціна на газ не буде рости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі