середа, 02 червня 2021 12:25

ДФС Мельника знищує "білий" тютюновий бізнес, покриваючи "чорних" та "сірих" торговців - юрист

ДФС Мельника знищує "білий" тютюновий бізнес, покриваючи "чорних" та "сірих" торговців - юрист
Співробітники ДФС почали знищення легальних компаній ринку роздрібної торгівлі тютюновими виробами

Співробітники ДФС почали фактичне знищення легальних компаній ринку роздрібної торгівлі тютюновими виробами Києва. Фіскали здійснюють немотивований тиск на "білі" компанії, котрі працюють повністю у правовому полі, в той час, як у столиці розквітла торгівля контрабандними сигаретами.

Про це заявили учасники прес-конференції.

Зокрема, адвокат однієї з постраждалих від свавілля ДФС компаній ТОВ "Кордванс" Андрій Соронович розповів, як у п'ятницю, 21 травня, в офісі та на складі підприємства, головне слідче управління ДФС провело незаконні обшуки.

"Слідчі дії почалися о 19:30 в офісі по вулиці Топорського в районі Дарниці. На складських приміщеннях компанії на Троєщині обшуки почалися після 22:00. Що взагалі суперечить законодавству. Та й здоровому глузду", – заявив адвокат.

Юрист зазначив, що представники ДФС порушили низку процесуальних норм. Зокрема, під час обшуку застосували фізичну силу щодо працівників офісу та нанесли їм фізичні ушкодження.

"Вибили двері до будівлі, хоча у цьому не було жодної потреби. Грубо повалили людей на підлогу. Звичайно, ми задокументували усі ушкодження, фіскалам це так просто не подаруємо. У Дніпровському районному відділку вже порушено кримінальну справу про нанесення легких тілесних ушкоджень. Наступне. В ухвалі суду йшлося про вилучення лише документів та печаток підприємства. Втім, фіскалів вони не цікавили, вилучати їх вони не збиралися. Натомість вони забрали телефони, комп'ютери та гроші. Цікаво, що вилучали вони одну суму грошей, а у клопотанні до суду про арешт цих коштів вказали меншу суму. Вибачте, це банальна крадіжка з боку працівників ДФС", – повідомив Соронович.

За словами адвоката, найцікавіше відбувалося на складі компанії. Всупереч законам, ДФС проводило там обшуки з десятої вечора до третьої ночі. Після чого силовики зробили "призупинення обшуку".

"Це взагалі щось нове в юридичній практиці. Поняття "призупинення обшуку" в законодавстві взагалі не існує! Тим не менш, вони опечатують склад, виставляють пост з оперативних співробітників. Фактично блокують діяльність компанії, яка не може доставити товар на точки реалізації. Обшук починається повторно у понеділок, 24 травня, з іншими понятими, що також є грубим порушенням. Хоча відповідна ухвала суду дійсна лише на один захід до приміщення. Як і у випадку з обшуком офісу, документи їх не цікавили. Проте вони почали перераховувати товар на складі. Згодом знову припинили обшук і так само заблокували склад. Так повторювалося кілька разів. Загалом ДФС не давала працювати підприємству п'ять днів! Зрештою, вони пішли ні з чим. Проте головне – обшуки були ініційовані за підробленим рапортом працівника ДФС, абсолютно вся інформація в цьому "документі" – недостовірна. Це легко перевірити", – розповів Соронович.

Юрист підкреслив, що ТОВ "Кордванс" є легальної компанією. На весь товар є накладні та інші документи, що відповідають усім можливим стандартам. Які ж тоді претензії мала ДФС до абсолютно "білої" компанії?

"На мою суб'єктивну думку юриста вся ця історія відбулася з кількох причин. Перша. ДФС залишилося працювати до вересня. Далі їхні справи перейдуть до нового органу – Бюро економічної безпеки. У керівництва служби є надії на їхній перехід до БЕБ. Тому їм потрібні гучні результати роботи. А де їх узяти, якщо незаконну торгівлю "кришують" високопосадовці ДФС. Тому й марно намагаються знайти якісь порушення у "білих" компаній. Друга причина. Якщо перебратися до БЕБ не вийде, то вже зараз їм потрібно монетизувати свої посади. Вони користуються моментом, щоб зайти у великі легальні торгові мережі. Та забезпечити собі безбідну пенсію. Третя причина. "Білим" компаніям, котрі платять усі податки, дуже важко конкурувати з тіньовими фірмами, які платять тільки своєму "даху". А я вважаю, що торговців контрафактними та контрабандними тютюновими виробами контролюють саме високопосадовці ДФС. Ви ж бачите, що нелегальні лотки, які торгують сигаретами, фіскали не чіпають! А легальний бізнес постійно порушує питання "чорних" та "сірих" фірм на тютюновому ринку. Тому їм необхідно заткнути роти, щоб не кортіло скаржитися. Плюс підім'яти весь тютюновий ринок під одного господаря", – зазначив Соронович.

Адвокат переконаний, що всі старі кадри з ДФС у жодному разі не повинні потрапити на роботу до БЕБ. Фахівець вважає, що атака на легальний бізнес відбувається під безпосередньої протекцією керівника ДФС Вадима Мельника. . За підтримки начальника ГУ розслідувань фінзлочинів Володимира Ткаченка, який безпосередньо опікується підакцизною продукцією та в.о. заступника начальника ГУ ДФС у Києві Віталія Бесп'ятчука. Сам Мельник реагує на скарги підприємців на тиск правоохоронців словами, "усе відбувається все в рамках закону".

Щобільше, глава ДФС не приховує свого намагання очолити БЕБ. "Я вважаю себе фахівцем у сфері гарантування економічної безпеки й хочу продовжити роботу в цьому напрямі", – заявив Мельник під час брифінгу 28 травня.

"Мельник взагалі не може претендувати на посаду голови БЕБ! ДФС – це банда, котра наживається на легальному бізнесі та "малює" собі досягнення. За моєю інформацією, крім моїх клієнтів, ДФС протягом 21-27 травня штурмувала ще шість легальних тютюнових фірм та багато компаній з інших галузей, у яких ніколи не було жодних проблем ані з податками, ані з акцизами. Втім, не всі наважуються виступити відкрито проти такого монстра, як ДФС. Ми вже другий рік живемо за умов епідемії коронавірусу, бізнесу і так дуже складно. Тому ми закликаємо підприємців, якщо проти ваших компаній фіскали застосували такі самі методи, не мовчати, а об'єднуватися й разом вимагати справедливості. Якщо це свавілля ДФС не зупинити, то до вересня легального бізнесу не залишиться ані в Києві, ані в Україні", – підсумував юрист.

Зараз ви читаєте новину «ДФС Мельника знищує "білий" тютюновий бізнес, покриваючи "чорних" та "сірих" торговців - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі