вівторок, 05 грудня 2023 09:34

Деяким пенсіонерам можуть заблокувати виплати

Деяким пенсіонерам можуть заблокувати виплати
Мінсоцполітики не рекомендує накопичувати пенсію на банківську картку. Фото: pixabay.com

Пенсіонерам краще не накопичувати пенсію на картці.

Пенсіонерам, які протягом шести місяців не витрачають і не знімають гроші зі своїх рахунків, можуть заблокувати виплати, розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Краще оплачувати пенсією покупки або переводити в готівку частину отриманих грошей. Я б хотіла всіх заспокоїти і сказати, що насправді механізм працює вже давно. Багато років. Це постійна практика того, як працює система соціальних виплат і пенсій", - заявила вона.

Зараз відомство має намір послабити і спростити цей механізм, щоб адаптувати його для тих українців, які тимчасово проживають за кордоном або в прифронтовій зоні.

"Ми не знаємо, що з цією людиною могло статися. Щоб гроші платників ЄСВ не сплачувалися в такий спосіб, що вони просто лежать і не використовуються ніким, ще кілька років тому було запроваджено цей механізм", - пояснила Марчак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що турбує українців крім війни. Соціологи назвали топ проблем

Зупинка нарахувань не означає позбавлення пенсії. Гроші акумулюються на рахунках ПФУ, а виплату можна легко відновити, якщо пройти фізичну ідентифікацію.

Міністерство значно розширило інструменти для проходження ідентифікації, якщо людина не може особисто прийти до Пенсійного фонду.

Зараз це можна зробити трьома способами:

- зв'язатися зі співробітником ПФУ по відеозв'язку;

- пройти ідентифікацію в електронному кабінеті ПФУ з "Дія.Підпис";

- надіслати лист до Пенсійного фонду.

Якщо пенсіонер перебуває за кордоном, він може вирішити це питання в українському консульстві.

Національний банк України на 5 грудня встановив офіційний курс долара на рівні 36,53 грн. Він виріс на 7 коп за добу. Євро підвищився на 6 коп. і коштує 39,71 грн, повідомляє сайт НБУ.

Зараз ви читаєте новину «Деяким пенсіонерам можуть заблокувати виплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі