понеділок, 13 травня 2013 18:27

Девальвацією гривні влада демотивує виробників вдосконалювати виробництва - економіст

Девальвацією гривні влада демотивує виробників вдосконалювати виробництва - економіст
Андрій Новак Фото: radiosvoboda.org

За 17 років існування гривні вона знецінилася майже в 6 разів. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, коментуючи заяви ЄБРР про можливість покращення стану економіки шляхом певного знецінення гривні.

"Девальвація гривні - це граблі, на які ми наступаємо майже кожних 2-3 роки. Зниження курсу робилося ніби-то в інтересах експортерів. У підсумку маємо, що наші експортери стають все менш конкурентноздатними на світових ринках. Особливо металурги і хіміки. Фізичні обсяги продукції в тонах, об'ємах не зростають, а навпаки. Надходжень від податків до державного бюджету також мало, тому що операції виконуються через офшори", - сказав економіст.

На його думку, девальвацією гривні влада демотивує виробників вдосконалювати виробництва. У них немає стимулів підвищувати якість своєї продукції. Знають, що влада понизить гривню, і вони все одно залишаться в особистому виграші.

"Девальвація гривні логічно супроводжується зниженням доходів громадян, які отримують зарплатню в гривні. Як тільки вони трошечки заробляють, девальвація відкидає їх знову на 10 років назад. Саме тому за 22 роки незалежності маємо середню зарплату 300 євро на місяць, а пенсію 100 євро. Такого низького рівня доходів в Європі вже важко знайти. Це прямий наслідок помилкової стратегії на девальвацію своєї грошової одиниці ніби-то в інтересах експортерів", - упевнений Новак.

Він обстоює у цьому питанні так званий "німецький підхід", який полягає у постійному зміцненні грошової одиниці. Таку валютну політику Німеччина проводить з післявоєнних часів. Саме тому німецькі товари на ринку вважаються одними з найякісніших і надійних. США і країни ЄС також намагаються не девальвувати власну валюту.

Зараз ви читаєте новину «Девальвацією гривні влада демотивує виробників вдосконалювати виробництва - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі