четвер, 11 квітня 2013 15:33

При гнучкому курсі гривня знеціниться щонайбільше на 15% - експерт

При гнучкому курсі гривня знеціниться щонайбільше на 15% - експерт
Олег Устенко переконаний, що гнучке курсоутворення в Україні не означає глибоку девальвацію. Фото: comments.ua

Перехід до гнучкого курсу гривні призведе до девальвації української національної валюти максимум на 15%.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, економіст Олег Устенко.

"Перехід до гнучкого курсоутворення - одне з побажань Міжнародного валютного фонду для відновлення співпраці з Україною. Це питання вирішене. Схоже, більш гнучкий валютний курс в Україні буде введений", - сказав Устенко.

За його словами, гнучке курсоутворення в Україні не означає глибоку девальвацію.

"В України значний обсяг сумарного зовнішнього боргу - більше 130 мільярдів доларів. Робити занадто сильну девальвацію не можна хоча би через цей фактор, тому що занадто сильне падіння курсу гривні буде означати непомірне збільшення вартості обслуговування боргу", - зазначив Устенко.

Крім того, переконаний експерт, глибока девальвація не буде допущена через велику кількість поганих активів у банківському секторі.

"У період з 2006 по 2008 роки український приватний бізнес дуже активно позичав на зовнішніх ринках. Позики були в твердій валюті і, перш за все, доларах США. Коли ситуація різко погіршилася в 2008-2009 роках, банківська система постраждала через позики у доларах і видачу кредитів в іноземній валюті. З'явився колосальний розрив, який не може бути посилений додатковою девальвацією", - нагадав Устенко.

Третім аргументом експерт назвав необхідність розраховуватися з "Газпромом" за імпорт газу.

"Газпром" навряд чи захотів би брати як розрахунок з Україною гривню, тому буде наполягати на продовженні розрахунків у доларах США, а це означає, що навряд чи український уряд піде на занадто сильну девальвацію гривні, тому що це буде означати необхідність збільшення тарифів на газ, що неприпустимо", - вважає Устенко.

Зараз ви читаєте новину «При гнучкому курсі гривня знеціниться щонайбільше на 15% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі