вівторок, 14 квітня 2015 10:14

Держборг України сягне 93% ВВП до кінця року - S&P

Держборг України сягне 93% ВВП до кінця року - S&P
Фото: minfin.com.ua

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poors прогнозує прискорення падіння валового внутрішнього продукту України в 2015 році до 7,5% з 6,8% роком раніше з подальшим його відновленням на 2% в 2016 році і на 3,5-4% в наступні два роки.

Як говориться у звіті агентства про зниження рейтингу України в іноземній валюті до "СС" у зв'язку з планами реструктуризації зовнішнього боргу, S&P очікує прискорення середньорічної інфляції з 12% в минулому році до 35% в цьому з наступним різким уповільненням до 12% у 2016 і 8% - у 2017 роках.

За оцінками агентства, держборг після зростання в минулому році з 40% до 70% ВВП за підсумками поточного року досягне 93% ВВП, а до кінця 2018 року скоротиться до 82,6% ВВП.

"Макроекономічна ситуація в країні залишається складною. Найбільший ризик для відновлення стійкого економічного зростання і, отже, стійкого рівня боргу, включає відновлення фінансового сектора і стабільності обмінного курсу", - зазначає S&P.

Воно вказує, що це, в свою чергу, залежить переважно від зовнішніх факторів, які Україна безпосередньо не контролює, у тому числі умов торгівлі, поточного військового конфлікту.

Агентство очікує, що підтримка "Нафтогазу" і рекапіталізація банківського сектора негативно позначаться на балансі бюджету.

S&P додає, що можлива консолідація бюджету (за рахунок скорочення працівників, зайнятих в державному секторі, заморожування пенсій і зарплат у номінальному вираженні, зростання тарифів) матиме негативний вплив на зростання економіки, так само як і 40% порівняно з минулим роком знецінення гривні та зростання інфляції.

Коментуючи плани реструктуризації єврооблігацій та інших зовнішніх боргів, яка має заощадити $15,3 млрд виплат у найближчі чотири роки, агентство зазначає, що навіть з урахуванням $3 млрд російських єврооблігацій, перегляд умов яких під питанням, становлять приблизно 20% боргу України. Це ставить під питання ступінь, в якій допомога від реструктуризації може знизити боргове навантаження, вважають в S&P.

Разом з тим внутрішній ринок зобов'язань становить приблизно 40% сукупного боргу, з яких до 70% припадає на НБУ. Програма МВФ не підтримує перепрофілювання боргу НБУ, нагадує агентство.

На його думку, ситуація у фінансовому секторі нестійка, довіра до банківської системи дуже слабка.

S&P додає, що гривню офіційно відпустили у "вільне плавання" в лютому 2015 року, проте зараз вона штучно підтримується різким підвищенням ставки рефінансування і жорстким валютним контролем.

"Прогноз "негативний" відображає погіршення макроекономічних умов і зростаючий тиск на фінансовий сектор, а також думка про те, що дефолт України за зобов'язаннями в іноземній валюті практично неминучий", - пояснює агентство свій прогноз рейтингів країни.

Зараз ви читаєте новину «Держборг України сягне 93% ВВП до кінця року - S&P». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі