субота, 18 лютого 2012 19:30

Держава зможе запропонувати населенню валютні облігації щонайбільше під 9% - експерт

Держава зможе запропонувати населенню валютні облігації щонайбільше під 9% - експерт

Держава може запропонувати населенню купівлю облігацій в іноземній валюті під ставку в діапазоні від 4 до 9%.

Таку думку висловив фінансовий аналітик інвестиційної компанії "Івекс капітал" Дмитро Чурін в ефірі Першого ділового каналу.

"У банках ставка залежить від терміну, на який людина приносить депозит, та деяких інших чинників. Зараз середні ставки, за моїми розрахунками, коливаються від 5 до 10% по депозитах в доларах. Відповідно, держава зараз може розраховувати на більш широкий діапазон установки відсотків на валютні облігації - скажімо так, від 4 до 9%", - сказав він.

"Звідки я беру 9%? Це та ставка, за якою держава зараз продає комерційним структурам валютні облігації. Недавно був аукціон, і там середньозважена ставка становила 9,4%. Для населення це буде скориговано, тому що витрати з обслуговування окремих рахунків для населення набагато дорожчі - розраховувати на прибутковість вище 9% не варто", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кожного українця припало по $1084 іноземних інвестицій - Держстат

За його словами, ідея випробувати продаж облігацій населенню на базі Ощадбанку є логічною.

"Банки як комерційні структури не завжди готові вкладати гроші в продукти, які ще невідомі ринку. А Ощадбанк має достатньо широке філіальне покриття по Україні, і, можливо, тестування на ньому є найбільш логічним. Якщо мені не зраджує пам'ять, держава вже пропонувала населенню звичайні гривневі облігації, і вони тоді не були дуже успішні. Тому новий продукт повинен ще себе показати", - зазначив Чурін.

Нагадаємо, директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук раніше повідомила, що облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) в іноземній валюті номіналом $ 500-1000 строком на один-три роки будуть продаватися населенню.

Зараз ви читаєте новину «Держава зможе запропонувати населенню валютні облігації щонайбільше під 9% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі