субота, 12 січня 2013 16:21

Дефляція 0,2% - відображення падіння ВВП і змертвіння ділової активності - експерт

Дефляція 0,2% - відображення падіння ВВП і змертвіння ділової активності - експерт
Янукович припустився безпрецедентного проколу, промовчавши про загрози дефляції для економіки країни. Фото: cit.ua

Зафіксована за підсумками 2012 дефляція 0,2%, яку президент Віктор Янукович назвав найважливішим досягненням економіки, насправді є відображенням падіння ВВП і змертвіння ділової активності.

Про це заявив екс-радник президента з питань макроекономіки (1994-2005), екс-голова ради НБУ (2000-2005) Анатолій Гальчинський.

"Не тільки теорією, а й багаторічною світовою економічною практикою доведено, що оптимальною для перехідної структурно-реформуючої економіки є інфляція у межах 4-6%. Китай, Туреччина, Індія підтверджують це. У зв'язку з цим дефляція минулого року - це не тільки і навіть не стільки благо, це відображення загальноекономічної стагнації, падіння обсягів ВВП (за 11 місяців - 98,7%), промисловості та будівництва, омертвіння ділової активності", - зазначив Гальчинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держстат зафіксував у листопаді дефляцію - 0,1%, а з початку року - 0,4%

"Президент був зобов'язаний акцентувати увагу саме на цьому, зворотньому, боці медалі і сполучних із нею викликах. Він цього не зробив. Мені довелося десять років працювати радником президента з макроекономіки, тому можу з упевненістю стверджувати: подібних проколів в оцінках економічних результатів не допускалося", - підкреслив він.

Експерт нагадав, що у 2002 році дефляція разом із уповільненням зростання ВВП послужила приводом для серйозних проваджень на рівні не тільки НБУ й уряду, але і президента.

"Економіка - це живий організм, що розвивається, володіє рефлексивною реакцією. Її необхідно відчувати. Влада повинна навчитися розмовляти з економікою, розуміти її, вчасно реагувати на подібного роду колізії. Цього нинішні правителі робити не вміють", - вважає Гальчинський.

Зараз ви читаєте новину «Дефляція 0,2% - відображення падіння ВВП і змертвіння ділової активності - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі