понеділок, 13 червня 2022 21:13

Дефіцитний продукт: чому українці купують імпортну гречку

Дефіцитний продукт: чому українці купують імпортну гречку
Через війну попит на гречку зріс та почався дефіцит. Фото: Pexels

У деяких магазинах зникла гречка через ажіотажне зростання попиту. Люди почали робити запаси після вторгнення Росії.

Після збирання врожаю гречки в Україні пропозиція гречаної крупи та її вартість стабілізується на рівні 65-70 грн за кг, ідеться на сайті Національної академії аграрних наук України.

Українці споживають 3-4 кг гречаної крупи на рік. Середньосвітовий показник - 1,5 кг крупи на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подорожчало вершкове масло: скільки тепер коштує

"Врожай 2022 року забезпечить до 2,5 кг гречки на одного громадянина. Це не критична ситуація, але треба буде дочекатися нового врожаю. З вересня буде стабільність цін - на рівні 65-70 грн/кг. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн/кг, можливо й менше", - ідеться у повідомленні.

Навіть в умовах війни українські аграрії засіяли достатньо гречки. Врожай може бути на 10-15% менше торішнього. Для потреб України цього буде цілком достатньо.

До збирання врожаю Україна змушена імпортувати гречку з Польщі чи Литви замість російської та казахстанської. Ціна крупи буде високою через дороге пальне.

В Україні починається підготування до збирання врожаю в умовах війни. Однак є низка проблем, зокрем, з вивезенням торішнього зерна й олійних. Про це розповів Шмигаль 8 червня.

Прем'єр-міністр назвав основні виклики, з якими цьогоріч стикнулися аграрії:

1. Необхідність вивезення врожаю. Мінінфраструктури опрацьовує заходи щодо збільшення пропускної спроможності на західному кордоні України. Через блокування Росією українських портів у нас залишається 23,5 млн т зернових та олійних культур.

2. Збереження нового врожаю. Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ, враховуючи міжнародний досвід. Це дозволить Україні збільшити обсяги для зберігання на 10-15 млн т.

3. Забезпечення пального для аграріїв.

Зараз ви читаєте новину «Дефіцитний продукт: чому українці купують імпортну гречку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі