понеділок, 03 липня 2023 13:16

Де в Україні найбільше заробляють: дослідження

В Україні у працівників усіх рівнів кваліфікації спостерігається зростання зарплат у період з другого кварталу минулого по другий квартал цього року.

Найбільше зросли заробітки у містах на заході країни ‒ приблизно на 23%. Про це свідчать результати дослідження порталу Work.ua.

Експерти проаналізували медіану, тобто середньоринковий рівень оплати праці спеціалістів, які мають досвід роботи не менше 2-3 років і знаходяться на середньому рівні.

Автор: work.ua
  Зарплати в Україні поступово зростають
Зарплати в Україні поступово зростають

У центрі країни зарплати зросли в середньому на 17%. Там заробітні плати фактично підтягнулись до рівня півдня і сходу, де оплата праці була дещо вищою.

У прифронтових регіонах найстабільніше зростання зарплат фіксують на Дніпропетровщині. На зарплати працівників із Запоріжжя та Харкова загальноукраїнська тенденція до зростання поширилася не так явно.

У Запоріжжі єдиний плюсовий показник – у фахівців з найнижчим рівнем кваліфікації та досвіду. При цьому в найкваліфікованіших працівників з III кварталу 2022, коли РФ вдалася до обстрілів ЗАЕС, та після організованого Росією псевдореферендуму, відбулося різке падіння зарплат з 18 тис. грн до 16 тис. грн. Однак навесні цього року їхні зарплати досягли минулого рівня, однак все ще нижчі, ніж у першому півріччі 2022. Аналогічна ситуація спостерігається й у Харкові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці з 1 липня платитимуть податок на нерухомість: кому і скільки нарахують

У центральних регіонах України всі показники зарплат залишаються на одному рівні. Майже за всіма показниками спостерігається зростання, виняток – зарплати III квартала (найчастіше вони відповідають оплаті праці спеціалістів із найрозвинутішими професійними навичками, на керівних посадах) у Полтаві.

Автор: work.ua
  Зміна середньої зарплати в регіонах України
Зміна середньої зарплати в регіонах України

Середні зарплати (медіана) у всіх містах показали зростання саме навесні 2023 року. При цьому восени 2022 року в Полтаві та Черкасах зарплати найкваліфікованіших працівників показали падіння (з 18 тис. грн і 17 тис. грн до 16 тис. грн). Натомість у Кропивницькому в цей час вони залишалися на тому ж рівні, а у Вінниці зросли на 500 грн.

У IV кварталі минулого року в цій категорії зарплат у Вінниці та Кропивницькому спостерігався відчутний стрибок – з 15,5 тис. грн і 15 тис. грн відповідно до 17 тис. грн.

Зарплати на півночі України майже для всіх категорій кваліфікації працівників показали зростання рік до року, найбільшим воно є для Сум за I квартилем.

У Києві тенденція до збільшення оплати праці набула форми відновлення, а не зростання. Так, у столиці:

• останнє підвищення зарплати I квартиля відбулося у травні, до цього середні зарплати менш кваліфікованого персоналу 4 місяці з початку 2023 року лишалися на рівні 14 тис. грн;

• зарплати за медіаною, які просіли з 18 тис. грн до 17 тис. грн восени 2022 року, протрималися на цьому рівні приблизно пів року і тільки у березні 2023 року нарешті повернулися до попереднього значення. Але за всю весну так і не показали зростання;

• у III квартилі, знизившись під час енергетичного терору РФ на 2 тис. грн, зарплата так і не зросла, і ще не повернулася до попереднього значення.

У Миколаєві, який постійно потерпає від російських обстрілів, терор відбився і на зарплатах. Тут зростання показали лише зарплати I квартиля. І це сталося саме в середині II кварталу 2023 року. Разом з тим повернулися на попередній рівень медіанні зарплати, які восени 2022 просіли на 2 тис. грн, на кінець того ж року зросли до 13 тис. грн і залишалися на тих же показниках більш як пів року.

Зарплати III квартиля повернулися до попереднього рівня на початку II кварталу 2023 року, відновлення було поступовим.

Стабільніша ситуація в Одесі. Там обстріли енергоструктури та перебої зі світлом змусили знизитися тільки зарплати найкваліфікованіших працівників. У них оплата праці знову становить 20 тис. грн з березня цього року. В інших категоріях суми лишилися на тому ж рівні й поступово почали рости з початку 2023 року. А зарплати I квартиля навіть підвищилися ще раз у травні.

Найстійкішою є тенденція зростання зарплат у містах на заході України, куди релокувалися багато підприємств та переїхали працівники. Просідання зарплат у III кварталі 2022 тут не спостерігалося. Із минулого року зарплати в основному зростали поступово та щоквартально. Нині вони показують найбільші відсотки приросту.

Міністерство економіки запропонувало підвищити мінімальну зарплату наступного року на 14% – до 7651 грн. Зараз вона становить 6 700 грн.

ЗМІ назвали 12 професій, які швидше за все, будуть дуже актуальними через п'ять років. Серед таких – розробник штучного інтелекту і спеціаліст із кібербезпеки.

Зараз ви читаєте новину «Де в Україні найбільше заробляють: дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі