неділя, 27 вересня 2020 21:10

Де українцям найвигідніше зберігати гроші

Де українцям найвигідніше зберігати гроші
Експерти радять, не тримати більше 200 тис. грн в одному банку на одному депозитному рахунку. Фото: pixabay.com

На сьогодні українці можуть зберігати гроші на депозитних рахунках у банках, тримати депозити в кредитних спілках і фінансових компаніях, чи інвестувати кошти в облігації внутрішнього державного займу.

Якщо зберігати гроші на депозиті в банку, то Фонд гарантування вкладів фізосіб гарантує повернути суму до 200 тис. грн у випадку банкрутства банку. Депозити можна розмістити в гривні, доларах і євро. Щоправда дохід за такими вкладами різний. Найбільші відсотки за гривневими депозитами - від 5% до 11%. Вклади у доларах та євро банки беруть під 0,2%-3% річних. Крім того, з доходу банк також знімає такий же відсоток податків і зборів, пише finance.ua.

Щоправда треба звертати увагу на умови розміщення депозитів. Часто гроші не можна забрати до терміну закінчення вкладу. Крім того, гривневі заощадження можуть знецінюватися через девальвацію курсу нацвалюти.

Експерти радять, не тримати більше 200 тис. грн в одному банку на одному депозитному рахунку. Найкращий варіант - це відкривати невеликі депозити з можливістю їхнього поповнення. Також обирати виплату відсотків щомісячно. У договорі варто прописувати можливість дострокового повернення коштів. Не поспішайте обирати банк з найвищими відсотковими ставками. Це може свідчити про проблеми з ліквідністю установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реклама банків: Нацбанк зобов'язав не обманювати споживачів

Депозити в кредитних спілках і фінансових компаніях можна зберігати під вищі ставки - 50%-250% річних. Однак такі вклади не гарантує Фонд гарантування вкладів фізосіб.

Менш ризиково вкладати кошти в кредитні спілки. Часто вони працюють з обмеженим колом клієнтів, а працівники зобов'язані проходити професійні навчання. Але ризик втрати грошей все одно вище, ніж у банківських депозитах.

Якщо вирішили покласти гроші на зберігання у такі компанії, обирайте серед тих, які працюють на ринку довгий час і ви особисто знайомі з їхньою діяльністю. Не піддавайтеся на пропозиції по виплаті 50, 100 і більше відсотків річних. Це може бути фінансова піраміда.

Облігації внутрішнього державного займу - це боргові зобов'язання України. Вони бувають гривневі або номіновані в доларах, євро. Їх часто рекламують для придбання фінансові компанії і деякі банки.

Порівняно з депозитами з них податки не стягують. Облігації бувають різних термінів - від 3 місяців до десятків років. Водночас ставка є фіксованою, тобто не змінюється протягом строку обігу. Зараз пропонують інвестувати кошти під 10,5% у гривні, 5,5% - у валюті.

Облігації гарантуються державою, тому є найменш ризиковими інструментами інвестування. Хоча існують приклади, коли держави оголошували дефолт і не платили за ними. Наприклад, Аргентина.

Щоправда такий інструмент мало відомий серед українців. Крім того, потрібно орієнтуватися а мінімальну суму вкладу в еквіваленті $10 тис. Також за покупку або ж продаж облігацій потрібно платити комісії. Відсотки сплачуються раз на півроку, а не щомісяця, як при банківському депозиті.

Національний банк з 1 липня регулює роботу ринків небанківських послуг. Зміни пов'язані з прийняттям у вересні 2019-го закону про "спліт". Це було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Зараз ви читаєте новину «Де українцям найвигідніше зберігати гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі