вівторок, 23 лютого 2021 10:41

Де можуть підсунути фальшиві гроші і як виявити підробку

Де можуть підсунути фальшиві гроші і як виявити підробку
За виготовлення та поширення несправжніх грошей світить реальний строк. Фото: unsplash.com

В Україні поширюють фальшиві гроші. Розповіли про 3 прості правила перевірки справжності купюр.

Найчастіше підробляють купюри номіналом 500 і 200 грн. Якісно підроблені банкноти важно розпізнати навіть під ультрафіолетом. Адже і справжні банкноти, і підробки світяться, попереджає "Сьогодні".

Часто оголошення про продаж фальшивих грошей зустрічаються у соцмережах. Обіцяють якісну підробку: з водяним знаком, захисною стрічкою та удвічі дешевша за номінал. Утім, за виготовлення та поширення несправжніх грошей світить реальний строк: від 5 до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водіям розсилають фальшиві протоколи про штрафи

Щоб розпізнати, фальшивка чи ні, достатньо знати 3 правила:

По-перше, на дотик справжня банкнота цупка. З лиця гладка, зі зворотного боку шершава.

По-друге, треба глянути на купюру проти світла. У справжньої є графічний елемент знака гривні, а у підробки він відсутній.

По-третє, відбувається оптична зміна елемента. Справжній – бузковий, при зміні кута зору він зелений. А у підробки цього ефекту нема.

Якщо є сумніви у справжності купюри, треба віднести її до банку. Вони проведуть безкоштовне дослідження. Справжню банкноту власнику повернуть. Якщо фальшивка – вартості не відшкодують, але людина зніме із себе відповідальність за поширення.

Підроблені банкноти можна відрізнити від справжніх за кольором, відсутністю водяних знаків, захисних стрічок та рельєфних зображень.

Зараз ви читаєте новину «Де можуть підсунути фальшиві гроші і як виявити підробку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі