середа, 27 квітня 2011 20:35

Ціну на російський газ треба прив'язувати до вартості вугілля - експерт

Ціну на російський газ треба прив'язувати до вартості вугілля - експерт

Ціна імпортованого з Російської Федерації газу, яка нині становить 350 дол за куб. м, є занадто високою для України.

Таку думку висловив директор Центру досліджень паливно-енергетичного комплексу Олег Гавриш в ефірі Першого ділового каналу.

"Для нас 350 дол. — це дуже високо. Особливо з урахуванням того, що в Європі почали реально боротися за те, щоб для них ціна на газ зросла не так значно. Нам цю формулу (розрахунку ціни на газ відповідно до "харківських угод". — ред.), безумовно, потрібно міняти. І має рацію Микола Янович Азаров, який постійно наполягає на її зміні. Вона не враховує безліч факторів. Перш за все, ми повинні виходити з того, що у нас газ повинен коштувати дешевше, ніж у Європі хоча б через транспортне плече. Якщо ми візьмемо європейську ціну газу і віднімемо вартість транспортування територією України, то це і буде нормальна ціна для нас, і вона вже буде нижчою, ніж ми зараз платимо, дол. на 40", — сказав Гавриш.

За словами експерта, істотною проблемою у формулі розрахунку ціни на газ для України є її прив'язка до вартості мазуту і газойлю.

"Якщо для італійського ринку це є замінником газу, то у нас його замінює вугілля, і нам потрібно прив'язуватися до цін на вугілля взагалі-то якимось чином", — зазначив він.

Гавриш підкреслив, що повинні бути також знижки на обсяг імпортованого газу та на сезон імпорту.

"Але для цього потрібно кардинально змінювати ситуацію на ринку газу: прибирати" Нафтогаз "і створювати умови, коли продавати газ може хто захоче", — додав він.

Експерт нагадав, що у Росії є дві вимоги, за рахунок яких вона готова знизити ціну на газ для України.

"Перше — це входження України до Митного союзу, що для нас неможливо. Друга вимога — створення СП "Нафтогазу" і "Газпрому", тобто поглинання "Газпромом" "Нафтогазу", — підсумував Гавриш.

Зараз ви читаєте новину «Ціну на російський газ треба прив'язувати до вартості вугілля - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі