вівторок, 06 лютого 2024 10:49

Ціни на молочку стрімко ростуть: чого чекати далі

Ціни на молочку стрімко ростуть: чого чекати далі
На тлі війни в Україні постійно підвищуються ціни на продукти харчування. Фото: pixabay.com

Ціни на більшість молочних продуктів, які входять до споживчого кошику українців, зросли наприкінці січня 2024 року.

Січень став неоднозначним періодом щодо цінових змін на молочну продукцію на полицях супермаркетів, заявив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

"Імовірне подальше підвищення цін на кисломолочну продукцію, тверді та напівтверді сири, вершкове масло, оскільки проблема дефіциту молока-сировини в Україні нікуди не зникла", - сказав він.

З одного боку, помітне незначне підвищення цін до 1% на такі молочні продукти, як кефір, сметана, йогурт в стаканах, вершкове масло "Селянське" виробництва "Люстдорф", сири Український та Голландський. Молоко пастеризоване жирністю 2,5%, сир Маасдам вітчизняного виробництва та йогурт питний навіть подешевшали. З іншого боку, в січні виросли ціни на 4% і вище на вершкове масло інших вітчизняних брендів жирністю від 72,5% до 73%, на сир кисломолочний, на сири Гауда та Моцарелла порівняно до грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоко подорожчало. Скільки коштує літр

"Попри те, що в 2023 році молочно-товарні ферми вийшли за обсягами надоїв на довоєнні рівні, їхньої потужності все одно не вистачає щоб компенсувати різке скорочення виробництва молока в господарствах населення.Виробляти молоко фермерам стало дорожче через зростання тарифів на електроенергію, паливо-мастильні матеріали, добрива, ветеринарні препарати, засоби захисту рослин, сільгосптехніку та комплектуючі", - констатував Кухалейшвілі.

В 2023 році середньорічна ціна на молоко-сировину в Україні виросла на 14% порівняно до 2022 року, а молочні продукти в розрізі року в супермаркетах подорожчали на 10-15%.

Національний банк України на 6 лютого встановив офіційний курс долара на рівні 37,55 грн. Він знизився на 1 коп. Євро тим часом впав одразу на 50 коп. і коштує 40,37 грн, повідомляє сайт НБУ. Офіційний курс польського злотого становить 9,31 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на молочку стрімко ростуть: чого чекати далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі