субота, 29 липня 2023 22:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Ціна на паливо виросте: економіст назвав дві головні причини

Ціна на паливо виросте: економіст назвав дві головні причини
Ціни на паливо зростуть найближчим часом. Фото: ua.depositphotos.com

Мережі АЗС збираються підняти ціни на паливо. Основна причина здорожчання – літній сезон та ціни на нафту на світових ринках. Якщо вартість не буде сильно рости, то восени цінники на заправках можуть опуститися. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

"В Україні казатимуть, що це пов'язано зі зростанням ПДВ. Тому паливні трейдери використовуватимуть це для отримання податкових пільг. Вплив повернення податку на ціну є. Але зростання податків не призводить до зростання цін на паливо. Основна причина – це "гарячий сезон". Влітку завжди збільшується попит на паливо, цьому сприяє аграрний сектор. Другий важливий фактор – ціна на нафту на світових ринках зростає", – сказав Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожчання пального: яку ціну прогнозують

Є позитивний момент – зараз "Укрнафту" передали в управління державі, додав економіст.

"Це дозволяє проводити паливні інтервенції на ринку. Тобто трохи пригальмовувати зростання цін. Вартість палива зростатиме відповідно до ціни нафти на світових ринках. Якщо там не буде серйозних змін, то після пікового сезону у липні та серпні, ціна на паливо може почати навіть знижуватися. Якщо ціни будуть рости, то у нас також. На жаль, які будуть зміни – важко оцінити. Бо ніхто не знає, скільки коштуватиме нафта", – наголосив Кущ.

Ціни на бензин можуть знову зрости на 4 грн/л. АЗС змушені будуть переглянути ціни після вичерпання запасів пального, придбаного до зростання ПДВ. Про це сказав гендиректор однієї із мереж Леонід Косянчук.

1 липня повернувся довоєнний розмір ПДВ у 20%. У липні мережі АЗС кілька тижнів продавали пальне, закуплене ще до зростання податку.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на паливо виросте: економіст назвав дві головні причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі