пʼятниця, 26 серпня 2022 08:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи варто купляти долари: економіст порадив, куди не треба вкладати гроші

Чи варто купляти долари: економіст порадив, куди не треба вкладати гроші
Економіст Ілля Несходовський не радить вкладати гроші у нерухомість. Фото: UATV

Інфляція в Україні через війну буде дуже високою. Якщо є можливість вкладати гроші, то не варто купляти нерухомість та автомобілі. Кошти найкраще тримати в банках – як валюту, так і гривню. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Ілля Несходовський.

"Найперше розглядав би зберігання коштів у банках в гривні. А по-друге, є пропозиція від банків, коли можна купити валюту за офіційним курсом на не більше 50 тисяч гривень, покласти на три місяці на депозит під невеликий відсоток. Але за різницю між тим курсом, який є зараз, і який буде, можна отримати достатній рівень прибутковості. Це найкраща пропозиція, якою варто зараз скористатися", – говорить експерт.

Економіст не радить вкладати гроші в нерухомість.

"Я би не робив великі покупки. Зараз не розглядав би купівлю авто. Зберігати у валюті чи гривні? Офіційний курс найближчим часом триматиметься на тому рівні, який є. На офіційному рівні – приблизно 36–37. У банках – 38–39. В обмінниках – біля 40. Таким чином, як мінімум до кінця року краще все таки зберігати в гривні на депозитах. Деякі банки зараз пропонують 18 відсотків. Це, звісно, нижче, ніж рівень інфляції. Тому, якщо є можливість купити якісь товари, які будуть необхідні й стануть дорожчими, то варто це зробити. Є пропозиції щодо видачі коштів на власну справу. Можна спробувати цей варіант, який може дати дохід", – зазначив Несходовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це буде остання війна для України за свою свободу" – як народився День Незалежності

Інфляція буде дуже високою, пояснює економіст.

"Ситуація із гривнею залежатиме від того, як буде приходити допомога наших партнерів. І наскільки добре ми реалізовуватимемо нашу продукцію за кордоном. Прогноз такий, що великих потрясінь щодо ціни гривні відносно долара не буде", – додає Несходовський.

Національний банк України на 25 серпня встановив курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався з 21 липня. Водночас євро подорожчав на 1 коп. Коштує 36,30 грн. В обмінниках долар продають за 40,96 грн. Купують за 40,72 грн. За євро пропонують 40,57 грн. Продають за 40,90 грн.

За понад п'ять місяців повномасштабної війни з Росією реальний ринковий курс долара став на 30% вищим за офіційний. Через таку різницю почала страждати українська економіка: практично припинили продавати валюту підприємства-експортери. Національний банк за п'ять місяців війни шляхом інтервенцій на міжбанківському валютному ринку продав майже $12 млрд і €1,8 млрд.

Корекція курсу долара помірно вплине на динаміку інфляції. Вищий офіційний курс означає, що імпортери купуватимуть валюту "дорожче", а відтак закладатимуть це в кінцеві ціни товарів. НБУ прогнозує, що 2022-го інфляція в Україні досягне 31%. За прогнозом НБУ, 2023 року інфляція становитиме 20,7%, 2024 року – 9,4%.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто купляти долари: економіст порадив, куди не треба вкладати гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі