середа, 13 червня 2018 16:11

"Червнева реформа" уряду Гройсмана може реально вбити корупцію в газовидобутку - експерти

"Червнева реформа" уряду Гройсмана може реально вбити корупцію в газовидобутку - експерти
Експерти кажуть, що зміни до постанов уряду "Про внесення змін і порядків, затверджених постановами КМУ від 30 травня 2011 року № 594 та № 615", які були опубліковані 8 червня, "оживили" газовидобувну галузь. Фото: "Інформатор"

"Нова система проведення аукціонів з продажу ліцензій на надра і корисні копалини, в які входить весь пакет необхідної дозвільної документації, "вбиває" 90% потенційних корупційних ризиків, що роками існували в Мінприроди та Держгеонадрах", - заявив економіст IMF Group Ukraine Михайло Кухар.

8 червня на "Урядовому порталі" були опубліковані зміни до постанов уряду "Про внесення змін і порядків, затверджених постановами КМУ від 30 травня 2011 року № 594 та № 615", які передбачають значне спрощення процедур видачі ліцензій і дозволів на користування надрами, зокрема, їх відкритий аукціонний продаж.

"Газовидобувна галузь почала оживати завдяки проведеним реформам і конкретним діям з боку влади. Ми спостерігаємо рекордну кількість нових закладених газових свердловин. Їх чисельність у першому кварталі 2018 року у незалежних газодобувних підприємств зросла на 80% у порівнянні з першим кварталом минулого року. Після п'яти-шести місяців стагнації пішло зростання видобутку природного газу, що не може не радувати", - зазначає Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній України.

У той же час Опімах зазначає, що нова процедура оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) "займає близько 5 місяців", проводити її можуть два органи: Міністерство екології та природних ресурсів і облдержадміністрації.

"Коли компанії звертаються в ОДА, вони отримують категоричну відмову на надання послуг через відсутність наказу з боку Мінекології про розмір плати за проведення громадських слухань, які є обов'язковими для проведення процедури ОВНС. Замість того щоб виправити недолік в системі, Міністерство стверджує, що слухання можна проводити і без цього документа. Виходить замкнуте коло", - констатує Опімах.

"На сьогодні у відкритій системі реєстрації ОВНС в інтернеті зареєстровано близько тисячі заяв усіх надрокористувачів. З них на нафтогазодобувну галузь припадає близько 120 заяв, з яких задовільну відповідь отримали тільки 9", - повідомляє невтішну статистику експерт.

"Саме ОВНС, котре монополізувало Мінприроди, залишається тим єдиним місцем, де може ще залишитися 10% корупції при видачі лецензій на користування надрами", - погоджується з колегою Михайло Кухар. - "Однак остаточно спростити цю процедуру може лише Верховна Рада. І тоді вже ніщо не зможе стримати розвиток вітчизняної видобувної галузі - коли запрацює система прозорих електронних аукціонів, в Україну прийдуть мільярди інвестицій".

Зараз ви читаєте новину «"Червнева реформа" уряду Гройсмана може реально вбити корупцію в газовидобутку - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі