четвер, 07 березня 2013 15:27

Через дефляцію Україні загрожує ланцюжок банкрутств і безробіття - Найман

Через дефляцію Україні загрожує ланцюжок банкрутств і безробіття - Найман
Фото: forbes.ua

Україна опинилася в лещатах стагнації, демонструючи спад економіки і дефляцію.

Про це пише керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман у своєму блозі.

Найман зауважив зростання дефляції в Україні за підсумками лютого і уточнив, що дефляція цін у промисловості становить -1% рік до року, вперше з кризового літа 2009 року.

"Дефляційна спіраль рано чи пізно закінчується ланцюжком банкрутств і стрибком безробіття. Не дарма з подібним розвитком подій активно борються зараз всі розвинені країни, активно накачуючи економіку грошима", - упевнений Найман.

При цьому, за його словами, стагнація безперечно краща від стагфляції, коли спад виробництва супроводжується високою інфляцією. Небезпека стагнації полягає в тому, що її особливості відчувають на собі платники податків через зростаючий тиску фіскальний органів.

"Надалі ця тенденція відіб'ється в спаді доходів населення, обмежить його купівельну спроможність і вдарить по сектору послуг і роздрібної торгівлі, а також зменшить обсяги імпорту", - зазначив експерт.

На його думку, українська влада пропустили момент, коли країна потрапила в дефляційну пастку (навесні 2012 року), що пояснюється наполегливим небажанням допустити невелике зниження курсу гривні. За словами Наймана, збереження високої емісійної активності НБУ рано чи пізно призведе до послаблення гривні. Невелике ослаблення експерт називає благом.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, споживчі ціни в Україні в лютому 2013 року знизилися на 0,1% після двох місяців зростання по 0,2%. У цілому за перші два місяці 2013 інфляція становила 0,1%.

Зараз ви читаєте новину «Через дефляцію Україні загрожує ланцюжок банкрутств і безробіття - Найман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі