понеділок, 04 грудня 2023 11:37

Блокада кордонів вдарила по фінансуванню ЗСУ

Блокада кордонів вдарила по фінансуванню ЗСУ
Блокада кордонів України вдарила по держбюджету. Фото: t.me/DPSUkr

Держбюджет України лише за листопад недоотримав 9,2 млрд грн. Усе через блокаду кордонів у сусідніх країнах.

Ці гроші мали піти на фінансування армії, заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua. За його словами, надходження від податкової перевищують план, але не можуть перекрити втрати від митниці.

"З одного боку, ми маємо вже традиційне перевиконання бюджету з боку державної податкової служби на 700 млн грн у листопаді й на 15,5 млрд грн з початку року. З іншого боку, ми маємо невтішні результати щодо митниці. Це мінус 9,2 млрд грн за листопад, мінус 19% до плану. Причиною є саме блокування переходів і кордонів, до якого вдалися словаки, поляки", - сказано в повідомленні.

Це реальний вартісний грошовий вимір "недружньої" поведінки, каже Гетманцев.

"Я не хочу говорити слово "диверсія", яку вчиняють деякі громадяни дружніх нам країн стосовно нашого бізнесу. Це конкретні цифри, які не надходять до нашого бюджету. А все, що надходить до бюджету як податки, йде на безпеку, оборону, армію. Це пряме недофінансування нашої армії внаслідок таких недружніх дій", - наголосив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочинається розблокування кордону з Польщею - пропускають вантажівки на одному з пунктів пропуску

Він уточнив, що до початку блокади, у жовтні, митниця показувала перевиконання плану платежів до держбюджету. У листопаді були всі причини теж розраховувати на перевиконання, але корективи внесли саме дії країн-сусідів.

"Якщо ситуація на кордонах нормалізується, гадаю, наздоженемо ці гроші. Принаймні скоротимо відрив. Але насправді це дуже серйозна проблема і дуже болючий удар, звідки ми не очікували. Абсолютно не розумію позицію урядів цих держав, які нібито навіть підтримують протестувальників замість того, щоб навести реальний нормальний лад", - зазначив Гетманцев.

У понеділок, 7 листопада, польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні між Польщею й Україною: "Корчова–Краківець", "Гребенне–Рава Руська", "Дорогуськ–Ягодин".

Протест офіційно зареєстровано польськими перевізниками в місцевих органах влади до 3 січня 2024 року.

Зараз ви читаєте новину «Блокада кордонів вдарила по фінансуванню ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі