середа, 09 вересня 2020 17:09

Банки можуть самостійно закривати рахунки клієнтів: що потрібно знати

Банки можуть самостійно закривати рахунки клієнтів: що потрібно знати
Рішення про закриття рахунку банк може прийняти, коли не може оцінити походження коштів. Фото: unsplash.com

Банк може прийняти рішення про закриття рахунку клієнта на підставі рішення про припинення з ним ділових відносин.

У вересні почали діяти нові правила поводження банків з клієнтськими рахунками. Вони регулюють питання, пов'язані з відкриттям, закриттям рахунків і депозитів.

Рішення про закриття рахунку банк може прийняти, коли не може оцінити походження коштів, переконатися в їх законності, пише "UBR".

Але не можна говорити, що клієнт про це не дізнається або втратить свої кошти, кажуть банкіри.

"У разі припинення ділових відносин і закриття рахунку кошти можуть бути виплачені клієнту через касу банку або переведені на рахунок клієнта, відкритий в іншому банку", - говорить начальник юридичного управління банку "Кредит Дніпро" Олександр Ярецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провайдерів хочуть змусити розкривати дані користувачів для боротьби із кіберзлочинністю

Крім цього, НБУ заборонив банкам закривати поточні рахунки клієнтів, якщо гроші на рахунку, заморожені відповідно до законодавства з питань фінмоніторингу.

"Це означає неможливість для клієнта розпоряджатися такими замороженими засобами до закінчення процедури їх блокування", - додав Олександр Ярецкий.

Банкам заборонили приймати заяву клієнта на закриття рахунку, якщо він у режимі "заморозки". Рахунок не закриють, якщо у банку є підозра, що клієнт або його операція пов'язані з терористичною діяльністю, або якщо клієнт знаходиться в санкційних списках. Для таких випадків є чітка система зупинки операції, передачі інформації про клієнта у відповідні регулятивні органи.

За кордоном найчастіше українці намагаються відкрити банківські рахунки в Європі. Серед найпопулярніших країн: Швейцарія, Австрія, Ліхтенштейн, Люксембург і Німеччина.

Зараз ви читаєте новину «Банки можуть самостійно закривати рахунки клієнтів: що потрібно знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі