середа, 09 вересня 2020 14:35

Провайдерів хочуть змусити розкривати дані користувачів для боротьби із кіберзлочинністю

Провайдерів хочуть змусити розкривати дані користувачів для боротьби із кіберзлочинністю
Депутати пропонують додати до доказовго списку джерел - електронні докази. Фото:Pixabay

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону, в якому хочуть запровадити електронні докази та зобов'язати інтернет-провайдерів розкривати дані своїх користувачів задля боротьби із кіберзлочинністю. Про це йдеться на сайті парламенту.
Авторство законопроєкту належить депутату із "Слуги народу" Денису Монастирському. Наразі його підписали 13 нардепів із групи "За майбутнє", "Довіри" та СН.
Нардепи пропонують узаконити взаємодію провайдерів та правоохоронних органів під час проведення оперативно-пошукових заходів, негласних слідчих дій і доступу до електронної інформації.
Для цього оператори мають встановлювати за власний кошт спеціальні прилади, які надаватимуть доступ до інформації про зв'язок, абонента, отримання і маршрут передавання інтернет-послуг, їхню тривалість та зміст.
Провайдери ж мають допомагати правоохоронцям під час слідчих дій та не розголошувати деталі оперативно-розшукового процесу.
Депутати пропонують розширити список доказів, додавши електронні джерела. До таких доказів можуть належати електронні документи; віртуальні активи; веб-сайти та сторінки; текстові, мультимедійні й голосові повідомлення; метадані та бази даних.
У документі йдеться про порядок конфіскації віртуальних активів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянам у СМС пропонують винагороду $10 млн за інформацію про вибори в США

"Віртуальні активи, що були предметом кримінального правопорушення або іншого суспільно небезпечного діяння, конфіскуються, крім тих, які повертаються власнику (законному володільцю), а якщо його не встановлено – переходять у власність держави в установленому Кабінетом міністрів України порядку", - йдеться в законопроєкті.

Кіберзлочинність - це порушення, які здійснюються за допомогою комп'ютера та в інтернеті. Об'єктами кіберзлочинів є персональні дані, банківські рахунки, паролі та інша особиста інформація як фізичних осіб, так і бізнесу й державного сектора.

Зараз ви читаєте новину «Провайдерів хочуть змусити розкривати дані користувачів для боротьби із кіберзлочинністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі