пʼятниця, 07 листопада 2014 17:27

Банки Коломойського і Путіна заробили 3 млрд на падінні гривні

Банки Коломойського і Путіна заробили 3 млрд на падінні гривні
Фото: gazeta.ua

За даними Національного банку, українські банки за дев'ять місяців цього року заробили на валютних операціях близько 6,6 млрд гривень. Це майже в чотири рази більше, ніж за той же період минулого року. Тоді сумарний результат банків від операцій з валютою склав 1,8 млрд гривень, пише Hubs.

Більше всіх заробив на валюті банк Ігоря Коломойського - Приватбанк - близько 1,4 млрд гривень. В сім разів більше, ніж за перші три квартали минулого року.

На другому місці - Промінвестбанк - "дочка" російського державного Зовнішекономбанку. Валюта принесла Промінвестбанк 1,2 млрд гривень, що в десять разів більше торішніх показників. У топ-25 банків потрапили ще три російські банки - Сбербанк Росії (415 млн гривень), БМ Банк (95 млн гривень) і ВТБ Банк (62 млн гривень).

У тому, що терпить збитки банківська система запрацювала на курсі, немає нічого дивного.

"У минулому році курс був стабільним. У цьому році він зростав, відповідно, це призвело до зростання маржі та збільшенню доходу. Така картина у всіх банків, які чесно показують цю графу у звітності", - коментує ситуацію фінансист з великого банку, який увійшов в топ-10.

До розширення маржі додалося також зростаюче бажання клієнтів купити більше валюти. "Багато клієнтів, побоюючись девальвації, прагнули купити валюту в обсягах, що перевищують звичайні", - пояснює заступник голови банку, який потрапив у топ-10.

Зараз ви читаєте новину «Банки Коломойського і Путіна заробили 3 млрд на падінні гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі