середа, 27 квітня 2011 12:44

Азаров знайшов рецепт приборкання цін на продукти

Азаров знайшов рецепт приборкання цін на продукти

Прем'єр-міністр Микола Азаров наголосив, що головне завдання агросектору цього року-забезпечити внутрішній ринок продуктами власного виробництва.

"Для цього потрібно грамотно розподілити площу для посівів. Продуктами слід забезпечити не тільки свої регіони, а й промислові центри. Для цього вже зараз слід розбудувати логістику та інфраструктуру зберігання сільгосппродукції. Тільки надлишок продуктів і вільна конкуренція є надійною базою для стабільності цін на продукти", - зазначив керівник уряду.

Азаров говорить, що треба нарощувати експорт промислового комплексу.

"Ми зимою зуміли забезпечити стабільність ринку зерна та борошна, створили солідні запаси. Тому зараз можемо розглянути питання скасування квот на експорт кукурудзи. Зовнішньоекономічну політику будемо лібералізувати й далі", - запевнив керівник уряду.

Він доручив міністру агрополітики Миколі Присяжнюку та губернаторам проконтролювати польові роботи.

"В Україні завершується посів ранніх ярових культур. На 26 квітня посіяно 3,5 млн. гектарів, що становить 95% від плану. Цукрового буряку посіяно на 87% планових площ. Разом з тим, головам держадміністрацій слід тримати під контролем постачання виробникам зернових пального та добрив. У 2011 році уряд створив умови для накопичення цього однак цей алгоритм не працює. Накопичення за пільговими цінами не завжди є найкращим варіантом і має свої вади. Тому міністерству агрополітики потрібно оперативно маневрувати ресурсами, щоб допомога надходила до кожного виробника. Фінансове забезпечення АПК цього року має бути ритмічним, тому, якщо така увага уряду не втілиться у результати роботи ми будемо без вагань змінювати відповідних керівників", - зауважив Азаров.

Прем'єр також зауважив, що за станом на 22 квітня на потреби агропромислового комплексу вже перераховано 3,1 мільярди гривень.

"Це вдвічі більше ніж минулого року. Але міністерство агрополітики повільно готує паспорти бюджетних програм, мляво працюють комісії, що визначають отримувачів бюджетної підтримки, тому гальмуються програми відшкодування кредитів. Досі не розпочато перерахування коштів за програмою підтримки тваринництва. Внаслідок цього люди, які здають молоко та м'ясо ще не отримали гроші. Пропоную поставити в залежність від цього зарплати чиновників, які за це відповідають. Хай міністри та глави адміністрацій над цим поміркують", - додав керівник уряду.

Зараз ви читаєте новину «Азаров знайшов рецепт приборкання цін на продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі