пʼятниця, 13 вересня 2013 11:52

Азаров: Кожен день дії кабальної газової угоди віддаляє Україну від Росії

Азаров: Кожен день дії кабальної газової угоди віддаляє Україну від Росії
Микола Азаров: в України не залишається іншого виходу, ніж як шукати партнерів з диверсифікації.

Україна віддаляється від Росії через несправедливу ціну на імпортований газ.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров у Нідерландах, передає Урядовий портал.

"Кожен день, поки діє нерівноправна газова угода з Росією, віддаляє Україну від Росії", - сказав Азаров.

Водночас глава уряду підкреслив, що з погляду стратегічного партнерства тимчасово отримана одностороння вигода не дозволяє будувати довгострокові відносини.

За словами Азарова, газовий контракт є постійним подразником в українсько-російських відносинах. Тому в України не залишається іншого виходу, ніж як шукати партнерів з диверсифікації поставок енергоносіїв і впроваджувати програми з енергоефективності і енергозаміщення.

Нагадаємо, 12 вересня 2013 року під час робочої поїздки Азарова до Нідерландів між урядом України і компанією "Royal Dutch Shell" була підписана Угода про операційну діяльність щодо Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Юзівської площі.

Угода дозволяє фактично з вчорашнього дня розпочати роботи "Royal Dutch Shell" в Україні. Відповідно до підписаної Угоди про розподіл продукції на першому етапі "Royal Dutch Shell" вкладе в геологічну розвідку близько $500 млн, а взагалі інвестиції компанії у промислову розробку і побудову комунікацій на Юзівській площі оцінюються в обсязі $10 млрд. У межах Юзівської площі видобуватиметься як традиційний природний газ, так і сланцевий, і газ із щільних піщаників. Перший вільний газ з Юзівської площі очікується в кінці 2014 року.

Юзівська площа розташована на території Донецької і Харківської областей. За прогнозами експертів "Royal Dutch Shell", прогнозні запаси газу становлять 3-3,5 трлн куб. м газу.

Зараз ви читаєте новину «Азаров: Кожен день дії кабальної газової угоди віддаляє Україну від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі