середа, 09 лютого 2022 16:09

Аудитори перевірять держкорпорацію, якій рекордні урожаї не завадили наробити мільярдних боргів

Аудитори перевірять держкорпорацію, якій рекордні урожаї не завадили наробити мільярдних боргів
Урожай зернових та олійних культур в Україні у 2021 році сягнув рекордних 106 млн тонн.Фото:unsplash.com

Державна аудиторська служба проведе фінансовий аудит АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ).

Рішення про це уряд ухвалив на засіданні 9 лютого, повідомляє Укрінформ.

Про необхідність доручити Державній аудиторській службі під час державного фінансового аудиту діяльності АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" дослідити питання цільового використання та своєчасності повернення кредитів і позик, залучених під державні гарантії, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновник украв зерна на 15 млн грн і дістав за це три роки тюрми

Держаудитслужбі доручено дослідити питання законності і ефективності планових витрат коштів, погоджених Мінфіном, про погашення заборгованості товариства перед державою за виконання гарантійних зобов'язань.

Також аудитори мають оцінити спроможність ДПЗКУ повністю погасити заборгованість перед державою.

Механізм проведення такого аудит розробить Мінфін і впродовж першого півріччя 2022 року має подати його на розгляд Кабміну.

В грудні 2012 року ДПЗКУ отримала $1,5 млрд кредиту від "Ексімбанку Китаю" під державну гарантію України на постачання українського зерна до Китаю. В серпні 2021 року Нацполіція встановила, що службові особи корпорації вчинили розтрату майна – вони нібито проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти за заниженою вартістю. За даними правоохоронців, ці операції завдавали збитків для держкомпанії на понад $57 млн.

З суми у $96,4 млн, яку корпорація повинна була сплатити Китаю 21 січня, державний трейдер сплатив лише $8,8 млн. Решту платежу — $87,6 млн сплатило Міністерство фінансів в рамках держгарантії — це близько 2,5 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Аудитори перевірять держкорпорацію, якій рекордні урожаї не завадили наробити мільярдних боргів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі