вівторок, 30 травня 2017 12:57

Які українські банки видають кредити у 2017 році

Які українські банки видають кредити у 2017 році
Позику мікрокредитування в Україні готові видати не менше 187 офіційно зареєстрованих організацій

На початку року багато українських банків заявили про прагнення нарощувати обсяги кредитування і про готовність знижувати процентні ставки, роблячи позики населенню, малому і середньому бізнесу більш доступними. На думку експертів, подібних заяв від банкірів вимагав уряд. Де-факто було озвучено те, що від представників банків хотіли почути, повідомляє Micro-Credit.

При цьому дані Олексія Куця, представника Асоціації українських банків, не такі оптимістичні. За його словами, на початку року з майже сотні діючих на території України банків кредитували малий бізнес і населення у повній мірі приблизно 15. Зростання обсягів кредитування при цьому спостерігається не більше ніж на 3% і тільки по окремих банках.

Ситуація з споживчими кредитами населенню

Згідно з даними НБУ, максимальне падіння обсягів було зафіксовано в сфері видачі позик населенню. За минулий рік їх обсяг скоротився більш ніж на 8% у порівнянні з 2016-м роком і склав 160 мільярдів гривень. На тлі проблем з видачею позик і кредитів малому бізнесу, сегмент споживчого кредитування виглядає більш жвавим.

За інформацією представника Forward Bank Андрія Кисельова, переважно це невеликі суми - в середньому близько 10 тисяч гривень, для кредитних карт - близько 30 000 гривень. В "Ощадбанку" найчастіше видається кредит на карту (власникам зарплат і пенсій в банку), також використовуються споживчі програми для придбання енергетично ефективних товарів (в рамках продукту "Ощадний дім" було видано близько 2 мільярдів подібних кредитів).

Представники "Банк Кредит Дніпро" відзначають домінування видачі кредитних карт і овердрафтів над програмами з видачі грошей готівкою.

"У минулому році банк запустив кредитні програми для клієнтів зарплатних проектів. Було відкрито кредитних лімітів на суму понад 300 млн грн. У середньому кредитний портфель роздрібних клієнтів щомісяця збільшувався на близько 20% - всього за кілька місяців (на кінець минулого року) його обсяги досягли 80 млн грн", - уточнили в прес-службі банку.

Де найчастіше беруть споживчі кредити в Україні

Переважно там, де їх дають. Банки стали жорсткішими та вимогливішими по відношенню до потенційних позичальників, почали вимагати максимальної застави у формі депозитів і майна, яке перебуває у власності, нав'язувати страховки. Причина тому - маса проблемних заборгованостей. Отримати велику суму готівкою стає все складніше. При цьому процентна ставка залишається досить високою - в середньому понад 29%.

За даними Finance.UA (на момент написання матеріалу) найнижчі відсоткові ставки за споживчими програмами були у наступних банківських організацій:

• БТА Банк - 23.15% (на 12 місяців під заставу депозиту);
• Альфа-Банк - 31.39% (на 60 місяців);
• Індустріалбанк - 34.49% (на 60 місяців для власників пенсійних карт);
• Екпрес-Банк - 42.86% (на 24 місяці);
• Південний - 51.64% (на 12 місяців).

Ринок мікрокредитування

МФО, навпаки, нарощують оберти. Позику в Україні готові видати не менше 187 офіційно зареєстрованих організацій. До найбільш популярних сервісів рейтинг Micro-Credit.com.ua відносить Moneyveo, SOS Credit, Finline, Cash Point і Море Грошей. Згідно зі статистикою, загальний обсяг мікрокредитування за останні 6 місяців в Україні збільшився майже на 100% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Отримати позику, згідно з тими ж статистичними даними, хоча б раз намагався кожен 5-й громадянин України. Процентна ставка з мікрокредитів у середньому становить 1.5% в день. Мінімальна ставка - 0% (займ в рамках спеціальної пропозиції, наприклад в Moneyveo), максимально зазначена - 5.5% в день. При цьому число МФО зростає - зважаючи на високий попит на ринок приходить близько 5 нових організацій щомісяця.

Зараз ви читаєте новину «Які українські банки видають кредити у 2017 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі