вівторок, 13 жовтня 2020 15:59

Як змінилися ціни на їжу, одяг і техніку: огляд від Нацбанку

Як змінилися ціни на їжу, одяг і техніку: огляд від Нацбанку
Здешевлення одягу та взуття навіть пришвидшилося. Фото: unsplash

Сповільнилося зростання цін на більшість молочних та м'ясних виробів, продукти з риби та кондитерські вироби.

Темпи зростання вартості послуг також сповільнилися. Посилення карантинних обмежень в окремих областях стримувало подорожчання послуг закладів громадського харчування, готелів, спортивних установ, салонів краси, курсів іноземної мови, оренди житла, повідомляють у Національному банку.

Подорожчали телекомунікаційні послуги й вища освіта.

Ціни на непродовольчі товари повернулися до зростання. Зокрема, автомобілів, ліків та інших медичних товарів. Також скоротилися темпи падіння цін на товари тривалого вжитку – побутову техніку та електроніку.

Здешевлення одягу та взуття навіть пришвидшилося. Це може пояснюватися наявністю у підприємств запасів попередніх колекцій і слабшим попитом на ці товари з огляду на дистанційні умови роботи та навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава перестане формувати ціни на комуналку: що хочуть змінити

Ціни на сирі продукти харчування повернулися до зниження. Завдяки новому вищому врожаю продовжила дешевшати картопля. Розширення пропозиції і тепла погода у вересні суттєво пригальмували подорожчання фруктів, зокрема яблук і кавунів. Нарощення імпорту сприяло подальшому зниженню цін на банани. Сповільнилося зростання цін на молоко та м'ясо.

Зростання адміністративно регульованих цін прискорилося. Повернулися до зростання в річному вимірі внутрішні ціни на природний газ. Продовжила зростати вартість тютюнових виробів.

Зростання цін сповільнилося. Цьогоріч інфляція у вересні порівняно з аналогічним періодом минулого року склала 2,3%. У серпні вона становила 2,5%.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилися ціни на їжу, одяг і техніку: огляд від Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі