четвер, 28 травня 2020 21:10

Як вплине на ринок нерухомості ліквідація ДАБІ

Як вплине на ринок нерухомості ліквідація ДАБІ
На ринку нерухомості потрібні глобальні зміни. Фото: pexels.com

В Україні замість Державної архітектурно-будівельної інспекції уряд створить три нових органи: Державну сервісну службу містобудування, Державне агентство технічного регулювання та Державну інспекція містобудування.

"Чи не буде це перейменуванням однієї структури на три інших? Хто там працюватиме? Чи не доведеться втричі більше, ніж зараз робити маніпуляцій забудовникам? У результаті замість одного дракона можемо отримати трьох. Корупційна складова однозначно нікуди не зникне. По-перше, змінювати щось потрібно було вже давно. По-друге – чи погодиться на зміни будівельне лобі. Переважно чиновники на місцях, яким це вигідно, та пов'язані з ними великі забудовники", - розповів Gazeta.ua віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомим майном Анатолій Топал.

За його словами, наслідками таких змін можуть стати проблеми на ринку нерухомості.

"Зараз і так складна ситуація для малого, середнього забудовника. Поки налагодиться нова система однозначно будуть збої та затримки із введенням будинків в експлуатацію. А це вплине на зростання соціального напруження. Будь-які зміни мають проходити безболісно для тих людей, які погодилися у непростий час вкладати гроші у нерухомість", - каже Топал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці відмовляються купувати квартири: як забудовники приваблюють клієнтів

Наголошує, що зміни мають бути глобальними.

"Наприклад, зміна ДАБІ без реєстру новобудов не можлива. Треба приймати одночасно і закон про захист прав інвестора, і закон про захист прав забудовника, і тоді реформувати дозвільну систему. Поки що зміна однієї структури на іншу жодним чином не вплине на корпорацію. Постраждають ті, хто чесно робить бізнес", - підсумував експерт.

ДАБІ створили 2014-го. Інспекція контролює дотримання стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт, наглядає за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил.

Зараз ви читаєте новину «Як вплине на ринок нерухомості ліквідація ДАБІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі