четвер, 27 травня 2021 13:44

Як продати пай, що перебуває в оренді

В Україні понад 60% земельних паїв перебуває в оренді.

Автор: Олена Луценко
  Орендар має переважне право купити землю
Орендар має переважне право купити землю

"Є понад 6 мільйонів власників земельних паїв. Вони не можуть повноцінно розпоряджатись своєю землею, бо діє мораторій. Право власності на землю переходить тільки в тому разі, якщо людина померла", - розповів в інтерв'ю LB.ua міністр аграрної політики Роман Лещенко.

З 1 липня українці зможуть купувати й продавати сільськогосподарську землю.

"Якщо громадянин, у якого є земельний пай в оренді, захоче продати його, то має звернутися з відповідним листом до орендатора. Він має переважне право купити цю землю. За два місяці орендар повинен вирішити, купувати пай, чи ні. Якщо ні, то повноцінно розпоряджатися землею можна буде після того, як закінчиться договір оренди. Якщо ініціатива буде від орендаря, він зможе звернутися до власника землі", - каже міністр.

Кожен земельний пай має свою нормативно грошову оцінку, зазначену в державному акті на землю.

"Це - мінімальна ціна. Розрахунок може здійснюватися лише в безготівковій формі. З нотаріальним посвідченням, через банківський перерахунок, зі сплатою всіх податків", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки землі є в державній власності

З липня зможуть купувати землю лише українці, з обмеженням до 100 га.

"Для початку легалізуємо землю з точки зору права власності. Наприклад, у мене є 100 гектарів горіхового саду. Я вже розумію, що це моя земля, і можу вкласти гроші, наприклад, у зрошення", - підсумував Лещенко.

При Мінагрополітики створюють антирейдерську комісію для захисту фермерів. Вона запрацює після відкриття ринку землі з 1 липня.

Зараз ви читаєте новину «Як продати пай, що перебуває в оренді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі