неділя, 21 лютого 2021 21:10

Як не купити житло з боргами за комуналку

Як не купити житло з боргами за комуналку
Сам договір купівлі-продажу зобов'язує нового власника оплачувати борги. Фото: unsplash

Від придбання квартири з боргами за комунальні послуги допоможе вберегтися ретельна перевірка нерухомості до укладення договору.

Справа в тому, що довідка про відсутність комунальної заборгованості не є обов'язковою під час укладення угоди купівлі-продажу. А борги за комунальні послуги не заважають продавати нерухомість, пише dom.ria.

Дізнатися про наявність боргів у відношенні житла, що купується, можна двома способами:

- попросити продавця надати довідки з усіх комунальних організацій, від компанії з обслуговування будинку,

- перевірити власника на предмет відсутності боргів в Єдиному реєстрі боржників або на сайтах відповідних комунальних служб.

Якщо у квартирі проживало кілька людей, можливий варіант з розділом особових рахунків. В такому випадку українцям радять отримати довідки про відсутність заборгованості щодо кожного мешканця. Всю інформацію можна дізнатися в компаніях, що обслуговують будинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ створив новий QR-код: платити стане зручніше

Хто має сплатити борги в придбаній квартирі та який порядок дій в цьому разі, залежить від ситуації.

"Основне, що потрібно врахувати – чи передбачає документ погашення заборгованості новим власником. Якщо в договорі є пункт, що заборгованість або наявні зобов'язання за квартирою переходять новому власнику, він має погасити борги сам. У цьому випадку домогтися сплати суми боргу колишнім власником без його згоди практично неможливо навіть у суді, адже ви самі підписали договір з відповідними умовами", - йдеться у матеріалі.

Сам договір купівлі-продажу зобов'язує нового власника оплачувати борги.

"Після отримання платіжок з сумою заборгованості, що накопичилася до укладення угоди купівлі-продажу, спочатку мирно зверніться до колишнього власника й попросіть погасити борги. Якщо він відмовиться платити, доведеться звертатися до суду. В цьому випадку закон буде на вашому боці", - радять українцям.

За 2020 рік борги за комуналку збільшилися на 15,5% і виросли до загальної суми 73,6 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Як не купити житло з боргами за комуналку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі