вівторок, 20 жовтня 2015 20:15

700 тисяч євро коштувала лінія з переробки ртутних лапм, яку запустили у Львові
13

Фото: Ярослав Тимчишин

20 жовтня на міській ТЕЦ Львова відкрили лінію з переробки відпрацьованих трубчастих та компактних енергоощадних ламп, що містять ртуть. Це перше таке підприємство на території України.

Запуск лінії відбувся в рамках проекту "Створення муніципальної системи поводження з відходами електронного та електричного устаткування у Львові з використанням досвіду Любліна", який реалізовується за співфінансування ЄС. Загальна сума інвестицій складає 1,3 млн. євро. Кошти виділяються на проведення досліджень, розробку програми, семінари та конференції,

придбання обладнання та створення ліній з переробки відпрацьованих трубчастих та компактних енергоощадних ламп, що містять ртуть.

700 тисяч євро коштувала створення лінії з переробки ламп. Механізм роботи полягає у подрібненні лампи, виділені її структурних частин та подальшій їх переробці. Це надсучасний інтелектуальний комплекс, для утилізації освітлювальних приладів, які містять небезпечну для довкілля ртуть. Практично всі компоненти, отримані в результаті переробки лампи можуть бути заново використані. Постачальником обладнання стала шведська компанія "MRT System International AB", що є світовим лідером у галузі рециклінгу електронних відходів. Потужність такої лінії складає 500 трубчастих або 800 компактних люмінесцентних ламп за одну годину, що дозволяє повністю забезпечити послугами з переробки всю Західну Україну. Лінія майже повністю автоматизована, її справну роботу забезпечуватимуть всього два працівники. Представники компанії постачальника вже провели з ними всі необхідні навчання.

"Кожна лампа всередині містить люмінофор – речовину на яку осідають пари ртуті, завдяки чому лампа світиться. Для вилучення і відділення люмінофору з ртуттю в нашу установку під тиском подається повітря. Небезпечний порошок збирається у спеціальні контейнери, а повітря додатково очищується від можливих парів ртуті спеціальними фільтрами на виході. Порошок що містить ртуть, ставиться у дистилятор. Тут при температурі 800 градусів і повному вакуумі повністю спалюються всі домішки. Після проходження дистилятора ми отримуємо чисту ртуть, яку можемо знову реалізовувати",- захоплено розповідає технологічні таємниці виробництва пані Оксана Війтик, координатор проекту.

"Самі лампи збиратимуть спеціально обладнані мікроавтобуси. Вони стоятимуть кожної суботи із 10 до 14 години біля великих торгових центрів, там де є велике скупчення людей, щоб люди йдучи за покупками, могли легко позбутися небезпечних відходів",- додає пані Оксана.

"Така установка, є першою в Україні. Вона може переробляти небезпечні лампи, яких є надзвичайно багато, і мало хто згає де вони діваються. Ми хочемо щоб екологія в нас була на першому місці. Тому готові приймати лампи із цілої України",- зазначив міський голова Львова Андрій Садовий під час урочистого запуску лінії.

Зараз ви читаєте новину «700 тисяч євро коштувала лінія з переробки ртутних лапм, яку запустили у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі