понеділок, 06 червня 2022 19:25

2022 року дефіцит бюджету перевищив минулорічні

2022 року дефіцит бюджету перевищив минулорічні
Доходи держбюджету продовжують падати. Фото: eastnews.ua

Дефіцит державного бюджету у січні-травні 2022 року перевищив річні дефіцити у попередні два роки.

У травні розширення дефіциту державного бюджету тривало, йдеться у червневому макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України.

Доходи держбюджету падають. Хоча падіння сповільнилося коштом податкових та неподаткових надходжень. У квітні глибоке падіння неподаткових надходжень до бюджету сталося через дострокове перерахування прибутку НБУ.

Зросли витрати. Кошти йдуть насамперед на військові потреби та соціальні програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст дав прогноз щодо гривні і долара

Дефіцит державного бюджету вдалося профінансувати коштом міжнародного та монетарного фінансування.

У квітні сальдо торгівлі товарами повернулося до дефіциту, бо відновлення імпорту порівняно з експортом відбувалося швидше. Завдяки великим обсягам фінансової допомоги та стійким потокам валютних переказів зберігається профіцит поточного рахунку.

Уряд продовжить виплачувати усі соціальні зобов'язання у повному обсязі. З початку року на пенсійні виплати пішло 231 млрд грн, що на 12% більше, ніж торік. У березні, попри війну, провели індексацію виплат практично для всіх пенсіонерів. Загалом з початку повномасштабної російської агресії виплатили пенсій на понад 140 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «2022 року дефіцит бюджету перевищив минулорічні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі