четвер, 14 грудня 2017 12:43

2018-й буде роком гострого дефіциту вугільної продукції - експерт

2018-й буде роком гострого дефіциту вугільної продукції - експерт
Незалежний енергетичний експерт Максим Немчинов заявив, що обсяги імпортованого вугілля у 2018 році не зменшаться. Фото: Главком

2018 року не варто очікувати скорочення обсягів імпорту вугілля.

Таку думку висловив Максим Немчинов, незалежний енергетичний експерт, один з авторів законопроекту про ринок вугілля, виступаючи в рамках круглого столу Європейської бізнес асоціації "Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов'язань України і фактор енергобезпеки".

За його словами, у 2018 році сітуація навряд чи кардинально зміниться - буде падіння рівня власного видобутку вугілля, падіння виробництва товарної продукції до 2 млн т.

"На мою думку, потрібно терміново приватизувати, залучити приватні інвестиції і дати приватним інвесторам у такій ситуації працювати і заробляти гроші, поки є така можливість. Тому що, як правильно сказав пан Вовк, це дуже інертний ринок. Сьогодні вкладаєш, а отримуєш післязавтра. Не завтра, а післязавтра. Тому у нас часу мало, і я вважаю, що 2018 й - це буде рік суцільного дефіциту вугільної продукції. Щодо ціноутворення - я вважаю, що однозначно це повинен бути відкритий ринок", - зазначив він.

Щодо вартості енергоресурсу, Максим Немчинов підкреслив, що пікове споживання вугілля в умовах його дефіциту впливає на ціну палива, оскільки Україна імпортує відсутнє вугілля з-за кордону. "Почнемо з марки А. Коли у нас в 2016 році було пікове споживання - 13 млн т. А потім, в 2017 році, ми різко втратили цей ресурс. Що сталося на ринку - на ринку зняли майже 7 млн ​​т пропозицій, і одночасно з'явився попит на зовнішніх ринках. Тому з'явився дефіцит. Ринок антрациту - дуже збалансований. Там не можна одночасно купити одну, дві або три тонни - це відразу призводить до зростання ціни", - розповів Максим Немчинов.

За його словами, прийняте рішення перевести теплові електростанції з антрацитової групи вугілля на газову призвело до дефіциту вугілля газової групи в Україні. Перехід з марки А на марку Г створює певний дефіцит. А рішення збільшення власного видобутку прийнято не було. А якщо і було, то воно нічим не підкріплено. У підсумку маємо дефіцитний ринок - дефіцит вугілля марки Г на рівні 3 млн т. І маємо одну з найвищих цін, тому що дефіцит, тому що нам потрібно ввозити вугілля", - пояснює експерт.

Нагадаємо, 13 грудня в Європейській бізнес асоціації відбувся круглий стіл, присвячений ринковому ціноутворенню на енергоресурси. Представники влади, депутати, представники міжнародних фінансових організацій і експерти ринку виступили за продовження послідовної політики держави щодо встановлення ринкових механізмів ціноутворення в енергетиці та ліквідацію цінової дискримінації між імпортними та вітчизняними енергоресурсами. Як повідомлялося раніше, в 2016 році за ініціативою міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси, в результаті чого були затверджені формули розрахунку ціни на газ для промисловості і населення "Дюссельдорф+" і розрахунку ціни вугілля "Роттердам+".

Зараз ви читаєте новину «2018-й буде роком гострого дефіциту вугільної продукції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі