четвер, 16 лютого 2023 07:59

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ відтіснили ворога від Вугледара: показали свіжі карти війни
5

На Донбасі Збройним силам України вдалося відкинути ворога під Вугледаром. Росіяни також не досягли жодних успіхів на півночі Харківської області.

Водночас ситуація на фронті в сусідній Луганській області залишається складною, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

15 лютого російські війська не досягли жодних підтверджених успіхів на півночі Харківщини. ЗСУ відбили російську атаку поблизу Гряниківки Харківської області. Російські війська наразі не завдають наземних ударів у області, а лише ведуть обстріли.

На Луганщині російські війська вчора здійснили наземні атаки на лінії Кремінна – Сватове. Українські війська відбили російські атаки на Невське, Кремінну та Білогорівку. Російські так звані військові блогери стверджували, що російські війська нібито досягли тактичних успіхів біля Площанки та атакували в напрямку Зарічного та Невського. Епізодичні бої тривають біля Ямполівки та балки Журавка.

Російські джерела повідомили, що окупанти також могли досягти тактичних успіхів у лісистій місцевості поблизу Діброви 15 лютого. Міністерство оборони Росії стверджувало, що російські артилерійські підрозділи Центрального військового округу завдали поразки українським силам поблизу Діброви. Кілька російських "воєнкорів" стверджували, що російські війська просунулися на 2-3 км від Кремінної в дібровських лісах, опублікувавши фотографії окопів у лісі.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Бої на Донбасі не припиняються ні на мить. 15 лютого російські війська продовжили наступ навколо Бахмута. За минулу добу між російськими та українськими військами в районі Бахмута відбулося щонайменше 25 бойових зіткнень. Українські сили відбили російські штурми поблизу самого Бахмута, а також Федорівки в 18 км на північ та Іванівського, що в 6 км на захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти гинуть на всіх напрямках, ворог масово шукає кров

Російський "воєнкор" стверджує, що бойовики групи "Вагнер" намагалися просунутися в напрямку Веселого в 19 км на північний схід від Бахмута і успішно просунулися в напрямку Роздолівки у 18 км на північ від міста. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 лютого, показують, що українські війська, ймовірно, утримують позиції на західній околиці Красної Гори, яка в 6 км на північ від Бахмута.

Російська сторона стверджує, що бойовики ПВК "Вагнер" просунулися на південно-західній околиці Парасковіївки у 8 км на північ від Бахмута і оточили українські війська в цьому населеному пункті. Водночас візуального підтвердження цих тверджень ISW не знайшло. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 лютого, показують, що російські війська, ймовірно, забезпечили незначне просування на північно-східній околиці Бахмута.

Російський "воєнкор" стверджував, що бойовики "Вагнера" штурмували околиці Бахмута з Благодатного в 10 км на північ від Бахмута, Красної Гори та району Ступки. Євген Пригожин заявив, що його бойовики оточать Бахмут до березня або квітня, але визнав, що кілька факторів, зокрема постачання Україні зброї Заходом, можуть затримати його плани.

15 лютого російські війська продовжили наступ на західних околицях Донецька. ЗСУ відбили російські штурми в межах 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Первомайського, Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 13 лютого, показують, що російські війська просунулися до Новобахмутівки в 13 км на північний схід від Авдіївки і, ймовірно, захопили населений пункт. Російський "воєнкор" заявив, що підрозділи 11-го полку "народної міліції" так званої ДНР захопили височини поблизу Новоселівки Другої в 9 км на північний схід від Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 лютого, показують, що російські війська, ймовірно, забезпечили незначне просування в північно-західній Мар'їнці, що в 27 км на південний захід від Авдіївки.

Російські війська змінили тактику навколо Мар'їнки і тепер ведуть наступ на селище з півночі та півдня, намагаючись змусити українські війська відійти з позицій у західній частині населеного пункту. Ця зміна тактики навряд чи буде більш ефективною, ніж попередні спроби Росії захопити Мар'їнку.

15 лютого російські війська продовжили наступальні дії на заході Донецької області. ЗСУ відбили російські штурми поблизу Вугледара в 30 км на південний захід від Донецька та Пречистівки, що в 40 км на південний захід від Донецька.

Геолокаційні кадри від 15 лютого показують, що українські сили, ймовірно, відтіснили російські сили з позицій на південь і південний схід від Вугледара.

На півдні країни російські та українські війська продовжують розвідувальні дії та ведуть дрібномасштабні бойові дії в дельті річки Дніпро.

Російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя на Запоріжжі та в Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях. Українські джерела повідомили, що російські війська завдали ударів по місту Херсон і в районі Очакова Миколаївської області.

На Херсонщині російські окупанти відкрили шлюзи на Каховській гідроелектростанції. Опублікували супутникові знімки дамби, де видно, як швидко витікає вода.

Рівень водойми впав уже на 2 м. Це найнижчий показник за 30 років супутникових спостережень. Ворог ставить під загрозу забезпечення питною водою, виробництво сільськогосподарської продукції на Херсонщині та безпеку найбільшої в Європі атомної станції – ЗАЕС.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ відтіснили ворога від Вугледара: показали свіжі карти війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі