пʼятниця, 20 жовтня 2017 12:13

Загиблого "за ДНР" білоруса не хотів відспівувати батюшка

Оприлюднили історію "легіонерів" з Білорусі, які були бойовиками на незаконну організацію ДНР.

Двоє жителів села Новосілки, що під Могилевом, загинули, воюючи на боці терористів. Про це повідомив сайт "Радіо "Свобода".

Про смерть білоруса Володимира Ястрабава повідомив сайт "Миротворець". У повідомленні йшлося, що "білоруського найманеця ліквідовано в лютому 2016 року".

За рік до цього на Донбасі загинув інший житель Новосілок Олександр Мельников. Про них розповіли односельці.

Обох "легіонерів", які не дожили до 30 років, поховали на Новосілківському кладовищі.

"Старшому Володимиру було двадцять дев'ять. Йому пощастило вціліти на Донбасі, але, повертаючись з війни, він таємниче загинув в лісі між Москвою і Санкт-Петербургом. Олександр згорів в танку на фронті, не доживши до двадцяти семи років місяць. Обидва своїх сімей не мали", - повідомляється на сайті.

Друзі Ястрабава розповіли, що він був запальним і рвався воювати

Автор: Радіо.Свобода
  Володимир Ястрабав
Володимир Ястрабав

"Гроші Володимира не особливо цікавили. Як кажуть, на Донбасі у нього нібито проблеми з зарплатами були. Про те, в чому він там брав участь, нічого не говорив. Звідти більше в Білорусь не повертався. Тільки дзвонив і регулярно викладав фотки на свою сторінку "ВКонтакте". Зараз їх там набагато менше", - розповіли друзі.

Загиблий служив у спецназі внутрішніх військ МВС "Околиця" у військовій частині 3310 під Мінськом. Після армії працював в могильовських нічних клубах охоронцем. Помер 20 січня 2016 року.

За словами друзів, у зону бойових дій, посилаючись на самого Ястрабава, бажаючі воювати на стороні ДНР потрапляли через Воронеж. У цьому місті їх готували і потім перекидали на Донбас. У Ястрабава на Донбасі був знайомий, з яким він домовлявся, як туди вирушити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передову залишила на 4-му місяці вагітності - український продюсер розповіла про жінок в АТО

"Після демобілізації найчастіше згадував французький легіон. Начебто і документи подав, і заявляв, що його туди вже і викликали. Але чомусь, як все одно одним днем, вирішив податися на Донбас. Разом з ним поїхав і Мельников", - говорили друзі про "мрію життя" спецназівця Володимира Ястрабава.

У Новосілках розповідають, що Ястрабава знайшли в лісі в Росії повішеним на бандані його знайомого, з яким нібито разом були на Донбасі.

"Пальці на руках у Лабуса (сільське прізвисько Ястрабава. - РС) були понівечені. Голова була в синцях. І на ногах теж щось було з пальцями. Що з ним робили, невідомо. З Росії його привезли не відразу. Його ще 21 день тримали замороженим", - розповіли друзі.

У забороненій соцмережі "Вконтакте" загиблий розмістив фотографії у військовій формі і зі зброєю. Останнє фото - з кулеметом.

Знайомий Володимира Ястрабава розповів, що на Донбас бойовик приїхав в компанії ще трьох чоловіків. Один з них загинув під Дебальцевим. Другий повернувся в Білорусь і мав проблеми зі спецслужбами. Ястрабав хотів повернутися, але остерігався переслідування влади.

Білоруси, які воюють на боці так званої ДНР, або осідають на Донбасі або шукають порятунку в Росії. Ястрабав був "ідейним борцем", а на рішення відправитися в зону бойових дій вплинув "не так інтернет, скільки телевізор".

Загиблого за ДНР не хотів відспівувати батюшка

Другого загиблого, Олександра Мельникова, друзі називають "Мєлом". За їх словами, Олександр пробув на Донбасі не більше місяця. За цей час жодного разу звідти не відгукнувся.

Автор: Радіо.Свобода
  Фото з могили Олександра Мельникова
Фото з могили Олександра Мельникова

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовиків для ДНР почали вербувати в соцмережах - Тимчук

Усі дивуються, як його взяли в танкісти, якщо відповідних навичок той не мав. На Донбас же відправився за компанію з Ястрабавим. Разом вони там нібито і воювали.

"Вони були найманцями і вбивали, напевно, цивільне населення. Війни різні ж бувають, але вони були не на тій", - сказав на могилі Ястрабава один з його друзів.

Нагадаємо, Путін заявив, що не збирається закривати кордон з ОРДЛО

Зараз ви читаєте новину «Загиблого "за ДНР" білоруса не хотів відспівувати батюшка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі