пʼятниця, 06 січня 2023 08:16

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ провели успішну контратаку в Бахмуті: свіжі карти боїв
4

Збройні сили України на Донеччині провели успішну контратаку у Бахмуті, що дозволило відкинути окупантів у місті на 300 м.

Війська РФ намагаються наступати на Луганщині в районі Сватового, щоб зменшити тиск на трасу Сватове – Кремінна, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

5 січня російська армія продовжила обмежені контратаки, аби відновити втрачені позиції на лінії Сватове – Кремінна. ЗСУ відбили атаку російських військ у районі Стельмахівки в 16 км на північний захід від міста.

Найзапекліші бої точаться біля Червонопопівки в 6 км на північ від Кремінної. Війська РФ також намагаються відкинути українські сили з позицій біля траси Р-66. Артилерія ЗСУ нині може блокувати всі пересування російських військ трасою.

5 січня ЗСУ продовжували контрнаступ на Луганщині. Українські воїни регулярно проводять нічні рейди за російськими позиціями в районі Куземівки в 15 км на північний захід від Сватового з метою виснажити окупантів.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Водночас українські військові провели успішну контратаку у Бахмуті, тоді як російські війська продовжували наступальні операції навколо міста. ЗСУ провели тактичну контратаку в Бахмуті, змусивши війська РФ залишити певні невказані позиції.

Російські джерела спростували це повідомлення і заявили, що їхня армія просунулась на північний схід і південь від Бахмуту, а також нібито досягла успіхів у самому Бахмуті. Кадри з геолокацією, розміщені між 4 і 5 січня, показують, що російські війська зробили незначний поступ на південь від Бахмута в районі Досвідченого (3 км на південь від Бахмута) і Курдюмівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЗСУ розказали хороші новини з передової

Російські сили продовжували наступальні операції на західній околиці Донецька 5 січня. На кадрах із геолокацією, опублікованих 5 січня, видно наслідки українського удару по базі чеченських бойовиків у Мар'їнці, а також видно, що російські війська займають обмежені позиції вздовж траси Донецьк – Запоріжжя на південно-західній околиці Донецька.

На півдні окупанти зміцнюють свої позиції на лівобережжі Херсонської області. Війська РФ 5 січня продовжили діяти диверсійно-розвідувальними групами на річці Дніпро та зміцнюють позиції на лівобережжі Херсонської області.

ЗСУ продовжують завдавати ударів по російським військовим об'єктам у тилових районах на півдні України. З'явилося повідомлення про підрив складу ракет С-300 у Раденську Херсонської області, який знаходиться в межах досяжності української ствольної артилерії.

Міноборони РФ також підтвердило удар по Токмаку Запорізької області, але спростувало твердження про те, що російські війська використали госпіталь у Токмаку як військовий об'єкт.

Компанія Maxar Technologies показала супутникові знімки міста Бахмут Донецької області після російських бомбардувань. Для порівняння у Twitter опубліковали фото, датовані 1 серпня 2022 року та 4 січня 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ провели успішну контратаку в Бахмуті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі