понеділок, 20 грудня 2021 14:50

Вкручували в тіло шурупи й катували електрошокером: українська бранка бойовиків перебуває в критичному стані

Вкручували в тіло шурупи й катували електрошокером: українська бранка бойовиків перебуває в критичному стані
Громадянка України Олена Пєх, яку катують російські бойовики в ДНР. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Українка Олена Пєх, яку з 2018 року утримують у полоні бойовики ДНР, перебуває в критичному стані.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

За словами Денісової, Пєх утримують у Сніжнянській виправній колонії №127 на окупованій території Донецької області.

"Три місяці її тримали на гауптвахті однієї з військових частин Донецька. Її катували електрошоком, душили сумкою, вкручували в коліна шурупи, імітували розстріл і вимагали зізнання в державній зраді", - написала омбудсменка.

Затримали українку в серпні 2018-го в окупованій Горлівці. У березні торік засудили до 13 років ув'язнення за звинуваченням у "державній зраді".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їхав на заробітки, а опинився в катівні: окупанти змінили ім'я бранцю, щоб ніхто не знайшов

"Після нелюдських катувань в Олени Пєх стрімко розвинувся артроз колінних і кульшових суглобів із порушенням функції другого-третього ступеня, варикозне розширення вен ніг, хронічний тромбофлебіт, що може призвести до трофічних виразок і гангрени. Вона не може пересуватися без палиці й страждає на важку форму епілепсії. Також жінка має резистентну форму гіпертонічної хвороби, тяжку стенокардію та порушення зору", - наголосила Денісова.

Додала, що Пєх потрібна термінова госпіталізація у відділення травматології для оперативного втручання і визначення подальшого лікування в невропатолога й судинного хірурга.

Денісова звернулася до керівництва Міжнародного "Червоного Хреста" з вимогою терміново відвідати Пєх і сприяти її госпіталізації.

До арешту російськими окупантами Олена Пєх викладала в школі німецьку, російську мову й літературу. Працювала в Горлівському художньому музеї на посаді старшого наукового співробітника. Проводила екскурсії, писала наукові статті, брала участь у конференціях. У серпні 2014-го вона виїхала до Одеси, де займалася перекладами. Згодом була змушена повернутися до окупованого Дебальцевого, де доглядала хвору на інсульт матір.

Зараз ви читаєте новину «Вкручували в тіло шурупи й катували електрошокером: українська бранка бойовиків перебуває в критичному стані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі