понеділок, 13 серпня 2018 12:22

Україна розглядає варіант силового повернення Азовського моря

Україна розглядає варіант силового повернення Азовського моря
Конфлікт в Азовському морі: Україна розглядає силовий варіант рішення. Фото: Антикор

Українська сторона вивчає силовий сценарій розблокування ситуації в Азовському морі.

Через складність ситуації важко прогнозувати майбутні дії, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, передає "Апостроф".

"Ситуація дуже складна, але я не можу сказати, що ми його втратили. Я не готовий оприлюднити певні сценарії, які ми зараз вивчаємо, в тому числі застосування сили щодо розблокування. Питання дуже складне. І я просто не хотів би зараз, не маючи певного рішення, розповідати про майбутні дії", — заявив він.

Тука зазначив, що Росія відверто зловживає своїм правом, затримуючи судна в Азовському морі.

"До речі, це стосується і нашого внутрішнього законодавства, стосовно громадян. Наприклад, коли активісти починають ламати двері, заходячи десь кудись і розповідаючи: "А ми маємо право!", то це зловживання правом. Є певні сценарії, яким чином можна поліпшити ситуацію. Звичайно, не самостійно, а з допомогою наших союзників і партнерів. Такі можливості є", — підкреслив чиновник.

На думку посадовця, він не бачить реального шляху, яким чином Україна своїми силами може впоратися з цією ситуацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кораблі НАТО не допоможуть проти агресії РФ в Азовському морі - британський полковник

"Тому що чисто воєнного шляху я не бачу. Дипломатичний? Згідно з існуючими нормами, дійсно і українські, і російські силові структури мають право зупиняти та оглядати кораблі. Обмежень не існує. Мова йде не про порушення права, а про зловживання правом. Це абсолютно різні речі. Миттєвого рішення не існує, але треба в цьому напрямку працювати. І ми будемо працювати", — додав Тука.

Для масштабного вторгнення в Україну президент РФ Володимир Путін використає військовий інцидент в Азовському морі. Теперішні затримання суден у морі Росія застосовує для деморалізації українських військових.

Зараз ви читаєте новину «Україна розглядає варіант силового повернення Азовського моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі