середа, 08 серпня 2018 16:54

Путін використає військовий інцидент в Азовському морі для вторгнення - Клименко

Путін використає військовий інцидент в Азовському морі для вторгнення - Клименко
Конфліктом в Азовському морі скористається Путін. Фото: Обозреватель

Для масштабного вторгнення в Україну президент РФ Володимир Путін використає військовий інцидент в Азовському морі.

Теперішні затримання суден у морі Росія застосовує для деморалізації українських військових. Про це розповів експерт з питань Криму, голова наглядової ради фонду "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко, передає "Апостроф".

"Головний економічний сенс цієї блокади (затримання суден в Азовському морі, - Gazeta.ua) вирішується не під час затримання в морі, а коли судно з вантажем на 3-5 днів потрапляє на якірну стоянку перед Керченською протокою. У середньому воно стоїть на вході одну добу, потім ще 3-4 доби - на виході, отже, втрачає 5-6 днів. Ці цифри показують, що росіяни все більше обертають той ключик, який опинився в їхніх руках після окупації Криму та захоплення контролю над Керченською протокою", - розповідає Клименко.

Він зазначив, що затримання мають демонстраційний ефект: вони розраховані на деморалізацію як наших військових, так і місцевого населення, а також на доведення до істерики екіпажів суден та їхніх власників.

"Уявіть, що вас добу тримають на вході в Азовське море, а ви при цьому бачите, що інші судна безперешкодно заходять у російські порти? Врахуйте, що ви не просто стоїте собі - до вас на борт піднімаються ФСБшники, оглядають судно, каюти, вантаж, пишуть протоколи та інше. Потім така ж процедура чекає вас в морі, і нарешті ви цілодобово стоїте перед виходом. "Воно мені треба?" - скаже капітан або судновласник", - переконаний Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Керченський міст не справляється" - експерт пояснив агресію РФ в Азовському морі

Крім того, експерт наголосив, що це може використовуватися для провокування військового інциденту (casus belli), приводу для оголошення війни. Клименко зауважив, що Друга світова війна починалася за схожим сценарієм.

"Знаєте, класика casus belli - це початок, інцидент у Гляйвіці: німців одягнули у форму польської армії, а потім вони напали на радіостанцію в німецькому містечку Гляйвіц. Це і стало формальним приводом для вторгнення в Польщу. Якщо росіяни захочуть створити casus belli - вони це зроблять. Але ще більш деморалізуючий ефект має той факт, що органи влади не роблять того, що вони повинні були б робити в цій ситуації", - підсумував Клименко.

Напруження в акваторії Азовського моря оцінюють у 7-8 балів за умовною 10-бальною шкалою. Кораблі НАТО не допоможуть проти агресії РФ в Азовському морі - британський полковник.

Зараз ви читаєте новину «Путін використає військовий інцидент в Азовському морі для вторгнення - Клименко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі