вівторок, 15 березня 2022 01:54

Спецтема: Війна Росії проти України

У Маріуполі загинули близько 20 тис. мирних людей. У міській раді кажуть - фейк

У Маріуполі загинули близько 20 тис. мирних людей. У міській раді кажуть - фейк
Через обстріли люди не можуть навіть поховати близьких. Фото: Генеральний штаб ЗСУ

У Маріуполі кількість жертв від обстрілів російських окупантів серед мирного населення може наближатися до 20 тис. осіб.

Офіційні дані не відповідають дійсності, заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в ефірі "Настоящее время".

"Щодо загиблих мирних мешканців у нас є дані, які не відповідають дійсності, тому що вони отримані від поліції, погоджені з медустановами. Це мала жменька людей, про яких ми знаємо. На вчора це було 1800 з невеликим людей", - зазначив він.

За його словами, чотири дні тому ця цифра була вдвічі меншою, однак ситуація ускладнюється.

"Ще чотири дні тому ми говорили про "оптимістичний" сценарій - близько 10 тисяч жертв на сьогодні. Але зі збільшеною інтенсивністю і з тією жорстокістю, яка зросла в рази, ми можемо говорити про те, що якщо зараз завершиться блокада і ми зможемо розпочати хоча б пошук цих людей, то вже зараз кількість жертв наближається до 20 тисяч", - каже Андрющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуються до голоду: у Росії заборонили експорт зерна та цукру

Радник зазначив, що найближчими днями кількість жертв може зрости наблизиться до 350 тис. осіб.

"Але якщо цього не відбудеться найближчими днями (завершення блокади - Gazeta.ua), то ця кількість наблизиться до 350 тисяч – усі ті, хто не встиг виїхати.

Ховають, хто де, когось - у дворах, на вулицях. Через інтенсивність обстрілу люди не можуть вийти на вулицю навіть поховати близьких. Муніципальні служби не працюють, цвинтар – на території, що контролюється російською армією. Смерть - вона скрізь, її видно", - наголосив Андрющенко.

У міській раді інформацію про таку кількість загиблих мирних мешканців заперечують.

"У мережі інтернет поширюється неправдива інформація щодо кількості загиблих у Маріуполі. Так, є різна інформація щодо кількості загиблих у Маріуполі від ворожих дій російських окупантів – від декілька сотень до десятків тисяч людей. Але офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року складає приблизно 2357 тисяч загиблих маріупольця. Усі інші дані що до цього – не відповідають дійсності", - сказано в повідомленні.

Маріуполь залишається повністю заблокованим як для евакуації людей, так і для гуманітарного вантажу, повідомила віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Ворог прицільно скидає бомби: гатить по дорогах, які прописані по маршруту руху евукації. Люди без продовольства та ліків сидять у бомбосховищах. У місті суцільна гуманітарна катастрофа.

Зараз ви читаєте новину «У Маріуполі загинули близько 20 тис. мирних людей. У міській раді кажуть - фейк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі