пʼятниця, 03 березня 2023 07:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Яка ситуація біля Бахмута і Кремінної: показали свіжі карти боїв
5

Російські окупанти на Донбасі здійснили низку невдалих спроб наступу в районі Вугледару.

Водночас ворог дещо просунувся на фронті в Луганській області, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

Армія РФ зосередила зусилля західніше Кремінної. Окупанти продовжують обмежені атаки на північний схід від Куп'янська та зміцнюють прикордонні позиції у Бєлгородській області. Росіяни також продовжили наступ у районі Кремінної, зупинивши там п'ятигодинну контрнаступну операцію українських військових. Пов'язаний із Кремлем "військовий блогер" заявив, що російські війська захопили невказані висоти на північний захід від Кремінної.

Тим часом на Донеччині окупанти змінили тактику боїв у районі Бахмута. 2 березня ворог продовжив наступ. Підтверджені геолокацією кадри показують, що російські сили, імовірно, захопили позиції на південь від Дубово-Василівки. Інші кадри, опубліковані 2 березня, показують, що окупанти, ймовірно, просунулися на сході Бахмута, а також у районі Білої Гори, що в 13 км на південний захід від міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни пішли в атаку на п'ятьох напрямках фронту: чим усе завершилося

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Бойовики ПВК "Вагнер" також вели атаки у напрямку Білої Гори та Часового Яру в 12 км на захід від Бахмута, намагаючись перерізати ділянку траси Т0504.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південний фронт: Генштаб розкрив нове свавілля окупантів

Окупанти тимчасово згорнули зусилля по оточенню Бахмута з південного заходу, а також із північного сходу. Натомість можуть зосередитися на північно-західному наступі. Чинити тиск на українські сили, щоб ті відступили з міста. В останні тижні російські війська активізували наступальні операції на північних околицях і в передмісті Бахмута, де досягли успіхів.

Російські сили, ймовірно, здобули також незначні успіхи на північний схід від Водяного у 8 км на південний захід від Авдіївки. Російський "блогер" заявив, що окупанти продовжують штурм українських позицій у Мар'їнці.

У ЗСУ заявили, що російські сили проводять штурми біля Вугледару не менше п'яти разів на день невеликими групами по 10 солдатів або менше. Однак після провальних спроб ворог і надалі займає оборону в цьому районі.

Водночас армія РФ може готувати наступ на півдні. Експерти ISW не зафіксували ознак того, що російські війська готуються відновити стійкий наступ у Запорізькій області чи будь-які наступальні дії у Херсонській області. Але росіяни намагаються створити умови для проведення наступальних операцій у невстановленому районі на півдні України.

Понад 80% міста Бахмут на Донеччині зруйновано. Водночас в місті залишаються ще трохи менше 5 тис. людей.

Ситуація в Бахмуті є вкрай напруженою, місто обстрілюється з усіх боків. Ворог намагається обійти з півночі місто і захопити його. При цьому ведеться шквальний вогонь по місту. Місто вже є режимним об'єктом, в'їзд – виїзд за перепустками відпрацьований.

Зараз ви читаєте новину «Яка ситуація біля Бахмута і Кремінної: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі